Лидерът на АБВ и президент (2002-2012) Георги Първанов заяви, че е скептично настроен към обявената стратегия за създаването на газов разпределителен център в България.

"Трябва да си изясним стратегията, да си изясним това, което е постижимо в момента. Позволете ми да бъда скептик към идеята за газов хъб", каза той днес пред БНТ.

"Газов хъб можеше да стане убедително през 2009 г., когато имаше "Южен поток", 63 милиарда кубически метра, когато трябваше "Набуко" да бъде построен с неговите 30-40 милиарда кубика. Тогава договорихме газ от Азербайджан, тоест 80 милиарда кубически метра, които ние да преразпределим", заяви Първанов.

Изграждането на газов хъб в България бе предложено от премиера Бойко Борисов след обявяването на края на проекта "Южен поток".

"Шест поредни правителства не успяха да придвижат нищо. Нашата изпълнителна власт не си беше на мястото през годините, за да реализира тези проекти, които бяха поднесени, образно казано, на тепсия", заяви Първанов.

Според него вече не съществува степента на доверие между България и Русия.

"Южен поток" вече е "Турски поток". Азербайджанският газ не е ясно дали ще потече по южния газов коридор. Идеята, че може някой – Румъния, Гърция или друг, да ни даде газ, за да си направим ние хъб и да преразпределяме, е нереалистично", коментира Първанов.

Според него е по-добре готовият руски реактор "да отиде там където е и руската площадка" - в VII блок на АЕЦ "Козлодуй", а България да покани американска или френска фирма в Белене и да започне нов строеж, който да не е руски.