Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лидерът на АБВ и президент (2002-2012) Георги Първанов заяви, че е скептично настроен към обявената стратегия за създаването на газов разпределителен център в България.

"Трябва да си изясним стратегията, да си изясним това, което е постижимо в момента. Позволете ми да бъда скептик към идеята за газов хъб", каза той днес пред БНТ.

"Газов хъб можеше да стане убедително през 2009 г., когато имаше "Южен поток", 63 милиарда кубически метра, когато трябваше "Набуко" да бъде построен с неговите 30-40 милиарда кубика. Тогава договорихме газ от Азербайджан, тоест 80 милиарда кубически метра, които ние да преразпределим", заяви Първанов.

Изграждането на газов хъб в България бе предложено от премиера Бойко Борисов след обявяването на края на проекта "Южен поток".

"Шест поредни правителства не успяха да придвижат нищо. Нашата изпълнителна власт не си беше на мястото през годините, за да реализира тези проекти, които бяха поднесени, образно казано, на тепсия", заяви Първанов.

Според него вече не съществува степента на доверие между България и Русия.

"Южен поток" вече е "Турски поток". Азербайджанският газ не е ясно дали ще потече по южния газов коридор. Идеята, че може някой – Румъния, Гърция или друг, да ни даде газ, за да си направим ние хъб и да преразпределяме, е нереалистично", коментира Първанов.

Според него е по-добре готовият руски реактор "да отиде там където е и руската площадка" - в VII блок на АЕЦ "Козлодуй", а България да покани американска или френска фирма в Белене и да започне нов строеж, който да не е руски.

Ключови думи

Коментари

"специалистът" по руска енергетика продължава да се труди...

Боклук замълчи или изчезни! Абсолютен некъдърник лъжец и измамник!!

Къде да пърдим , че даа напълним хъба на Боко с газ ?
Инспектор Стрезов's picture
Инспектор Стрезов
Инспектор Стрезов

Точно толкова нереалистична...

...колкото Белене.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.