"България може да се превърне в цел при едни военни действия в Украйна. Това е ясно на всеки български гражданин."

Така лидерът на БСП Михаил Миков отговори днес на въпрос на водещия от Нова телевизия какви са опасенията на социалистите от кризата в бившата съветска република.

Миков бе попитан дали БСП няма отново да сбърка стратегически и исторически и му бе припомнено как по време на ударите срещу СР Югославия през 1999 г. партията открито подкрепяше Слободан милошевич.

"Ние не отричаме членството ни в НАТО. Само че членството в такива организации трябва да се отстоява. Помните ли как Турция навремето се съгласи да предостави територията си за войната в Ирак?", контрира Миков.

Според него правителството трябва да даде ясен отговор на гражданите как България ще участва в това, което става в Украйна. Трябва да бъде ясно как властта у нас преценява рисковете за българските граждани.

"С радикализъм нещата не са се получавали викота", отговори лидерът на БСП на въпроса дали е възможно неговата партия да се превърне в българската "Сириза".

БСП ще си остане лява партия. А АБВ не е лява, тъй като участва в дясно правителство само с цел да бъде във властта.

Михаил Миков каза още, че няма информация за разработката "Червеите".

„Вие показвахте протестиращите, защо трябваше да се използват СРС-та, след като всяка вечер те бяха по телевизиите? Нека приключи проверката и тогава да се коментират фактите. Господин Борисов може да си приказва, каквото иска. Но когато се манипулира общественото мнение, особено от медиите, това не е добре за една демократична държава. Нека да се направи проверка, а не да се избързва с коментарите и внушенията", обясни водачът на социалистите.