Над $380,8 милиона от България са били насочени към една от швейцарските банки в периода от 1988-а до 2006-а година. Това сочат най-новите разкрития на международния консорциум за разследваща журналистика, които бяха публикувани снощи под името „Суис лийкс". Те показват схема за избягване на данъци и укриване на капитали на обща стойност $120 милиарда от над 200 страни.

България е на 69-то място в глобалната класация по размер на средствата, постъпили във въпросната банка, информира БНР. 

Сред водещите в тази класация са Швейцария, Великобритания, САЩ, Франция и Италия, откъдето са били източени милиарди. Установено е, че някои от банковите сметки принадлежат на диктатори, корумпирани политици, трафиканти на наркотици и оръжие, други - на звезди от света на киното, модата или спорта.

В най-тежките години на прехода у нас, между демократичните промени и еврочленството, във въпросната швейцарска банка са били открити 95 сметки на лица и организации с български адрес. Близо половината от тях са били анонимни - с номер, вместо име. Свързаните с България клиенти на банката са 74, само 11 на сто от тях обаче са имали българско гражданство.

Най-голямата сметка на български клиент е била на стойност над $264 милиона, показва разследването, в което не са посочени имена, свързани с нашата страна имена. Българските власти обаче биха могли да ги оповестят, защото френските данъчни органи, които през 2008-а година са получили от информатор всички данни за банковата схема, твърдят, че са ги предоставили на всички заинтересовани страни.

Новият скандал „Суис лийкс" е най-голямото изтичане на банкова информация в историята. В епицентъра му е швейцарският клон на втората по големина банка в света - HSBC, с централен офис в Лондон. Неин директор в онзи период е Стивън Грийн, който по-късно е удостоен с благородническа титла и става министър на търговията и инвестициите в правителството на Дейвид Камерън.

От HSBC коментираха данните от разследването:

"Банката ни започна радикална трансформация през 2008 г., за да предотврати използването на услугите ѝ за укриване на данъци или пране на пари. Новото висше ръководство основно преработи бизнеса, включително и закри сметките на клиенти, които не отговаряха на високите ни стандарти и гарантира, че имаме силен контрол за съответствие", заяви Франко Мора, ръководител на швейцарския клон на финансовата институция, в имейл до АФП, цитирано от БГНЕС.

Неговият коментар е в отговор на изтекли секретни банкови документи от 2005 до 2007 г. От тях става ясно, че британският банков гигант HSBC е предоставял сметки на международни престъпници, корумпирани бизнесмени, политици и знаменитости.

В документите фигурират бивши и настоящи политици от Великобритания, Русия, Индия и от някои африкански страни, както и кралски особи от Саудитска Арабия, Бахрейн, Йордания, Мароко и покойния австралийски медиен магнат Кери Пакър.

"Нямаме желание за бизнес с клиенти, които не отговарят на стандартите ни. Тези разкрития за исторически бизнес практики напомнят, че стария бизнес модел на швейцарското частно банкиране вече не е приемлив", допълни Мора.