На извънредното заседание на ВСС днес по предложение на правосъдния министър Христо Иванов започна четвърто поред дисциплинарно производство срещу Румяна Ченалова от Софийския градски съд. Тя стана известна покрай казуса "Белведере", когато френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан каза, че със съдействието на магистрат се прави опит да бъдат откраднати две френски търговски дружества. За това е и една от "дисциплинарките" срещу съдийката, а другите две са заради старо разследване срещу нея за източване на 8 млн. евро от Македония и за нарушения по процеса за пране на пари от САПАРД. Всички те обаче бяпха образувани след интервюто на посланика.

Конкретният сигнал, по който Христо Иванов за пръв път упражни правомощията си да поиска от ВСС проверка на магистрат, е дошъл от Обединена българска банка и касае 4 търговски дела, гледани от Ченалова, между 2011-2013 г.

Министърът ясно заяви, че една от причините са и констатации, направени в хода на проверката срещу синдика Панайот Велков. След интервюто на френския посланик в медиите излязоха информации, че Ченалова често е работила в тандем с новоназначения прем май м.г. млад синдик по дела, свързани с конфрикта между Делян Пеевски и Цветан Василев. Велков вече беше заличен от Министерстгвото на правосъдието от списъка на оправомощените синдици.

Днес министър Христо Иванов обяви, че е внесъл и предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Ивайло Родопски от Софийски градски съд. Той пък е предпочел същия Панайот Велков по делото за несъстоятелност на ТВ7, по което излязоха данни, че имуществото на телевизията се разпилява с договори за охрана за по 1 млн. лв.

Министърът пак повтори, че в момента тече "по-широк фронт от проверки за синдиците, за да се установи дали проблемите в София се случват и на други места".