Поради географското си положение страната ни има потенциал да бъде своеобразен разпределителен център на газ за Югоизточна Европа и ЕС, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, която се провежда днес в София.

"Ние разполагаме с добре проектирана национална газопреносна мрежа, газохранилище и собствени залежи на газ и нефт, които се разработват в момента. Това са само някои от предимствата и възможностите, които България предлага", допълни той.

"Искам да ви уверя, че българското правителство, в партньорство с нашите съседи и с подкрепата на Европейската комисия, е решено да работи за пълното интегриране на газовия пазар в Централна и Югоизточна Европа и ние го разглеждаме като перспектива за полагане основите на енергийния съюз", заяви Борисов.

България е една от страните в ЕС, които са най-силно заинтересовани от сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците, категоричен е премиерът.