Снимката на млад мъж с брада, който държи знамето на "Ислямска държава" бързо обиколи медиите, а почти всички заглавия твърдяха, че това е "имамът на Харманли Ремзи Хасан". Снимката е от фейсбук профила на Хасан, а самият профил вече не е активен.

Това на снимката наистина е Ремзи Хасан, той наистина живее в Харманли и, да, наистина има снимка със знамето на "Ислямска държава".

Истинският имам на Харманли обаче се казва Али Шеиб. Той е служител на Районното мюфтийство в Хасково и с изненада от сутринта чете новините в интернет "за себе си".

"Човекът на снимката не е имам и няма нищо общо с джамията", каза за Клуб Z Али Шеиб.

Ремзи обаче бил познат на мюсюлманите в Харманли - различен е и с брадата си, и с начина, по който изпълнява религиозните обряди. Това, което сме свикнали да наричаме "по-радикален".

"Бегло го познавам, ние не си приказваме и не се срещаме. Преди е идвал един-два пъти в джамията, но после им казах изобщо да не идват, след като са такива и те спряха да идват. 

- Защо ги изгонихте?

Те не са от нашата вяра. Другаде се събират. Не ми трябва изобщо контакт с тях. Те вярват по друг начин. Както има евангелисти, православни, така е и при нас. Нещо подобно е", обясни истинският имам на Харманли.

Али Шеиб разказа още, че Ремзи Хасан заедно с още няколко мъже живеят и се събират в ромската махала на Харманли.

"- Там имат ли храм?

Не, ние имаме. В Харманли има месчит (малък молитвен дом, нещо като параклис - б.а.), но той е под наш контрол и е далеч от махалата." 

По-късно Главното мюфтийство също отрече да има нещо общо с човека от снимката.

"Ремзи Хасан не изпълнява длъжността имам, според нашите регистри. Т.е. ние нямаме никакво отношение към това, което той извършва като частно лице, защото той самият не е служител на Вероизповеданието", каза говорителят Ахмед Ахмедов за БГНЕС.

Преди месеци същият символ се появи върху тениски на сервитьори в ромската махала на Пазарджик. Тогава местните обясниха, че този надпис възхвалява Пророка и се използва от векове. Същият надпис се използва за лого и от Ислямска държава.