Доставките на руски газ за Европа през Украйна са осигурени само до края на март, като несигурността се усилва и заради падащите цени на газа, които следват тези на петрола, коментираха експерти пред БНР.

Според евродепутата Владимир Уручев газът за Евопа от Русия през Украйна е осигурен до края на следващия месец:

"Дотолкова, доколкото си спомняме, това взаимно споразумение, в което ЕС участва със сериозни пари в плащането на руския газ за Украйна, което пък гарантира транспорта през Украйна за Европа. Но след март нещата са напълно отворени, няма никакви предложения, не се водят и никакви дискусии, което означава, че ние можем да попаднем в ситуация, когато Русия може да прекрати подаването на газ през Украйна въобще."

Най-бързата и единствена за момента възможност е да остане транспортът от Русия през Украйна, стига да се намери приемливо решение за цените. Европейският съюз ще участва в тези преговори. Те ще са между Украйна и Русия, но без наше съдействие, едва ли ще се случи нещо, допълва Уручев.

Новите нива на цените на петрола и газа също засилват несигурността, казва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.