Съединените щати ще продължат твърдо да подкрепят България по пътя на реформите и като фактор за стабилността в целия регион на Югоизточна Европа. Това стана ясно на среща на президента Росен Плевнелиев с вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън в рамките на 51-вата Конференция по въпросите на сигурността, която се провежда в Мюнхен. България планира да извърши амбициозни реформи за модернизация и за спазване на принципа на върховенство на закона, които вицепрезидентът Байдън приветства, съобщи прессекретариатът на Плевнелиев.

България може да бъде фактор на промяната за целия регион“, каза Джоузеф Байдън на срещата с българския държавен глава.

Двамата са обсъдили ситуацията в Източна Украйна, енергийната сигурност и напредъка в осъществяването на реформите у нас.

И двамата политици са на мнение, че кризата в Източна Украйна има потенциал да дестабилизира региона на Югоизточна Европа. Затова е необходим диалог и задълбочаване на връзките между страните на Балканите, които да ускорят процесите на интеграция.

България е важен фактор в региона. Постигнахме много за последните 25 години. Сега обаче трябва да продължим да пишем история, като надградим демократичните институции“, каза българският държавен глава.

Президентът Росен Плевнелиев беше категоричен, че страната ни е на прав път, има ясни приоритети и сега е моментът те да бъдат реализирани.

България е напълно наясно с проблемите си и САЩ ще продължат да подкрепят всяка стъпка, която води до стабилност и сигурност, което е важно и за американските инвеститори“, каза вицепрезидентът Байдън.

Енергийната диверсификация и изграждането на интерконекторната газова връзка с Гърция е от ключово значение за енергийната независимост на България, беше подчертано още по време на срещата. Обсъден беше и ходът на изпълнението на решенията от Срещата на върха на НАТО в Уелс и необходимостта от модернизиране на Българската армия за постигане на съвместимост с партньорските армии от НАТО. САЩ отново изразиха високата си оценка за приноса на България в мисията на НАТО в Афганистан.