Русия ще пъди чужди медии от своята територия, ако те публикуват "недостоверна информация" за страната.

Това се съдържа в тескт с поправки към Закона за средствата за масова информация (СМИ), с който разполага в. "Ведомости".

Контролът ще бъде осъществяван от Роскомнадзор - държавният орган, наблюдаващ средствата за информация.

Поправките трябва да задължат работещите в Русия чуждестранни медии да спазват правила, които ще им бъдат наложени. Особено внимание се обръща на това как в бъдеще властите ще имат правото да отнемат или просто да отказват разрешително на такива медии да работят в страната. Основание за такава мярка може да стане "наличието на недостоверна информация в изданието, наличието на средство за масова информация със същото название, а също така несъответствие ва продукцията на задграничната медия на изискванията на Закона за противодействие на екстремизма".

Засега не се съобщават повече подробности. Не е ясно и кой е авторът на поправките. Появиха се намеци, че това е Минкомсвяз, както наричат руското Министерство на връзките и масовите комуникации. ОТ вевдомството обаче отказват всякакъв коментар.

Клуб Z припомня

В годините на комунизма СССР редовно гонеше от своята територия кореспонденти на западни издания. Основният мотив бе "грубо и предумишлено изопачаване на съветската действителност".

Като "грубо изопачаване" биваха третирани не само публикациите за преследването на дисиденти, но дори кратки информации за масовия дефицит на всички най-необходими стоки.

От идването на власт на Владимир Путин през 2000 г. в Русия масово се заврщат съветските порядки. Путин постави почти всички медии под контрола на властите.

Зачестиха и убийствата на журналистите. Противниците на Путин го обвиняват, че стои зад убийството на Ана Политковска през 2006 г. Тя бе заклет враг на властта с публикациите си за войната в Чечня.