Кризата в Украйна може да бъде решена само по дипломатически път, заяви днес германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.

Тя говори преди да се качи на самолета, с който отлетя от Берлин за Москва за среща с президентите Владимир Путин на Русия и Франсоа Оланд на Франция.

"Ние не знаем дали преговорите в Москва ще бъдат кратки или дълги, но е ясно едно - че ние трябва да разрешим този конфликт и, преди всичко - да спрем кръвопролитието", каза Меркел.

Тя пристигна в руската столица близо два часа по-късно от очакваното.

За Москва отлетя и Франсоа Оланд. Преди да замине от Париж, той заяви, че тръгва за Русия с цел да постигне споразумение за разрешаването на конфликта в Украйна. Според него на първо място е необходимо прекратяване на огъня.

"Това ще бъде само първата стъпка. Трябва да има всеобхватно споразумение", каза Оланд.

Двамата европейски лидери бяха вчера в Киев за среща с украинкия президент Петро порошенко. Появиха се дори съобщения, че те изготвили нов план, предвиждащ феерализация и неутралитет на Украйна.

Очаква се след края на разговорите в Москва Оланд и Меркел да пристигнат в Мюнхен, където се провежда годишната конференция за сигурност.

"Студената война е в миналото и трябва да остане там", каза в Мюнхен генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "НАТО трябва да защити световния ред, чийто страж се явява", допълни той.

Столтенберг изтъкна, че пактът не търси конфронтация с Русия. ОРганизацията е готова да възомнови сътрудничеството си с Москва, но единствено на основата на уважението на съверенитета на съседните държави и мирното съдействие за разрешаването на украинската криза.