Парламентът ще заседава извънредно следващия вторник, за да приеме на първо четене промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи.

Поправката се налага след като в края на януари Конституционният съд обяви, че решението на парламента да удължи мораториума върху продажбата на земя за чужденци и след 2014 г., е противоконституционно.

С проектопромените на БСП се дава право на чужденци да купуват ниви, но само ако са пребивавали непрекъснато или са установени в България повече от три години, непосредствено предхождащи годината на сключване на сделката.

За юридическите лица с регистрация по-малко от три години, това ще става, само ако съдружниците в тях отговарят на изискването за уседналост. 

Купувачите се задължават при сключването на сделката да докажат произхода на средствата за придобиване на земята.

"Предложените разпоредби може би са противоконституционни, защото ограничават правата на българските граждани. Тези промени засягат и хора, които не са пребивавали постоянно на територията на България - студент, който учи няколко години извън страната, моряк или международен шофьор, които повече от 186 дни в годината не са в България", заяви от парламентарната трибуна депулатът Емил Радев от ГЕРБ.

 Председателят на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова от БСП обаче контрира, че изискването за три години уседналост е необходимо, за да докаже купувачът, че ще произвежда земеделска продукция, а не просто ще очаква приходи като собственик.

За вторник остава и гласуването на законопроекта за създаване на фискален съвет, предложен от правителството. Идеята е да се създаде нов орган, който да наблюдава бюджетната политика и да изготвя анализи и съвети и да повишава бюджетната прозрачност.

Решениетоза за налагане на мораториум до 1 януари 2020 г. върху придобиването на право на собственост върху българска земя от чужденци и чуждестранни юридически лица бе взето от парламента на 22 октомври 2013 г. До него се стигна след странно съглашателство между БСП, Атака и ГЕРБ. Само ДПС единодушно гласува против решението. След като по темата се развихри скандал, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смени позицията си и обяви, че по време на гласуването партията му е била падвластна на "общата лудост".