Ангела Меркел и Франсоа Оланд искат да предложат на Украйна федерализация и извънблоков статут в замяна на мира, пише парижкият в. "Фигаро", като цитира свои собствени източници.

Германската канцлерка и френският президент се срещнаха вчера в Киев с украинския президент Петро Порошенко. Според медиите те му представили своя мирен план, но подробности за него не се съобщават.

Днес двамата лидери ще бъдат в Москва за среща с руския държавен глава Владимир Путин. Очаква се рзаговорите да започнат в 16 часа българско време.

Идеята е твърде изненадваща, като се има предвид, че едно от първите решения на новия украински парламент, избран през октомври 2014 г., бе да отмени извънблоковия статут на страната и да поеме курс към членство в НАТО. Неутралитетът бе обявен от проруския президент Виктор Янукович след изборната му победа през 2010 г.

Според изданието европейците били твърде обезпокоени от факта, че въпросът за американска доставка на оръжие за Украйна придобива все по-голямо значение и усилва ролята на САЩ. ЕС е заинтересован да се утвърди като единствен събеседник на Кремъл, твърди високопоставен еврочиновник пред "Фигаро".