Идеята за изграждане на втори лифт в Банско става повод за много дискусии, неясни позиции и поредно напрежение между природозащитниците и представителите на туристическия бранш. Страната ни има голям потенциал за развитие на туризъм, но при използването му много често липсва думата „разумно“. Твърде много се шуми около това да има или не ново съоръжение, и на заден план остава фактът, че преди това трябва стане ясно дали ще се разширява ски зоната в курорта и какви правомощия ще бъдат дадени на концесионера „Юлен“ АД.

След като кабинетът „Борисов“ отмени решението „в 12 без 5“, което даваше зелена светлина на концесионера в Банско да разшири ски зоната в курорта и да изгради нови съоръжения, от ГЕРБ се обявиха за изграждането на ново съоръжение. Подкрепа беше заявена както от премиерът Бойко Борисов, така и от зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

Борисов призова привържениците на идеята да направят еколозите свои партньори и да ги убедят с аргументи в необходимостта от изграждане на лифта. Подобно нещо в туристическия бранш досега не се е случвало.

Реформаторите се обявиха против изграждането на съоръжението настояха за разваляне на концесионния договор с "Юлен" АД. Според депутатите от Блока сигналите за нередности в ски зоната трябва да бъдат предадени на прокуратурата.

От РБ обявиха, че ще се борят за приемане на закони, които да изведат офшорните компании от участие в обществени поръчки и които да прекратят договорите за концесия с такива компании, които вече са сключени.

Президентът Росен Плевнелиев подчерта в изявление днес, че развитието на туризма трябва да бъде съобразено с изискванията за устойчиво съхранение на природните ресурси. Според президента, страната ни трябва да използва своя туристически потенциал и в тази посока е необходимо да се търсят екологични и икономически изгодни решения за българските региони.

Държавният глава подчерта, че на жителите на общини с потенциал за зимен туризъм трябва да бъде дадена възможност за икономическа перспектива, а на страната ни - шанс да се утвърди като сериозна международна дестинация за качествен и многообразен планински туризъм.

Природозащитници и неправителствени организации реагираха остро на идеята за втори лифт в Банско. Според тях министрите лобират за неправомерна държавна помощ, която да бъде раздадена чрез новия план за Пирин, в нарушение на екологичното законодателство.

Екологът Тома Белев уточни, че съгласно Закона за защитените територии не е възможно да се построи втора кабинка в НП Пирин, но е законно да се замести съществуващата с друга с по-голям капацитет.

Жителите на община Банско и представители на туристическия бранш настояват държавата да се произнесе категорично за построяването на втора кабинкова линия към ски зона Банско и да реши проблема на курорта. Те изтъкват, че чуждестранните туристи си тръгват разочаровани от курорта заради часовете, които прекарват в чакане да карат ски, а това влияе много негативно върху качеството на цялостната услуга.

Всъщност изграждането на такова съоръжение не е лоша идея, стига да се направи правилно. С необходимото внимание към природата и спазване на екологичното законодателство у нас може да се развива устойчив туризъм и всички да са доволни.