Изпълняващият длъжността премиер на Украйна Арсений Яценюк заяви, че "никой в цивилизования свят" няма да признае референдума за присъединяване на Крим към Русия. Той нарече самопровъзгласилата се власт в автономната република "сепаратисти и предатели".

По-рано днес и временният президент на Украйна и председател на Върховната рада Александър Турчинов се противопостави на сепаратистките действия и отмени постановлението на кримския парламент за референдума. 

В същото време обаче Москва даде знаци, че подкрепя действията в Крим. Председателят на долната камара на руския парламент Сергей Наришкин нарече историческо решението на Върховния съвет на Крим за присъединяване на автономната украинска република към състава на Русия, предаде РИА Новости. 

"Ние се отнасяме с уважение към историческия избор на населението на Крим и подкрепяме свободния избор на населението на Крим и Севастопол", каза Наришкин.

Наришкин прие в Москва делегация от кримския парламент, който насрочи за 16 март (следващата неделя) референдум за отцепването си от властта на Киев.

Преди два дни местният парламент взе следното решение: 

"Върховният съвет на Автономна република Крим постановява: Да влезе в състава на Руската федерация като субект на Руската федерация."

Веднага след решението председателят на горната камара на руския парламент, Съветът на федерациите, Сергей Миронов заяви, че е написал специален закон за опростена процедура за приемането в състава на Русия на части от други държави. 

"Вярвам, че нашите братя в Крим искат да възстановят историческата справедливост и да поправят грешката, допусната навремето от съветското ръководство в лицето на Никита Хрушчов, когато Крим бе предаден на Украйна", каза тогава Миронов.

В Киев и в редица градове на Европа се провеждат протести срещу политиката на Русия към Украйна.

Миналата седмица Москва изпрати войски на кримския полуостров, "за да защитават правата на рускоговорящите граждани". Това предизвика остра реакция от страна на Запада. 

Вчера лидерите на Европейския съюз се събраха в Брюксел специално заради ситуацията в Украйна.

Резултатът бе, че ЕС реши да спре преговорите за визова либерализация и за ново двустранно споразумение за сътрудничество с Русия в отговор на намесата й в Украйна. Европейските членки на групата на индустриално развитите държави Г-8 замразиха подготовката си за следващата им среща в руския черноморски курорт Сочи през юни. 

Лидерите ЕС залашиха Москва с постепенно нарастващи санкции, ако не седне на масата на преговорите за мирно решаване на кризата.