Премиерът Бойко Борисов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов в Министерски съвет, предаде агенция "Фокус". По време на срещата е обсъдено изграждането на втори кабинков лифт и уплътняване на ски зоната. След обсъждането Икономов заяви, че не трябва да има противоборство между представителите на Община Банско и еколозите, които застават в опозиция. 

"За да постигнем успех, всички трябва да съсредоточим своите усилия", заяви Георги Икономов. 

Той уточни, че премиерът Бойко Борисов ще вземе под внимание исканията на представителите на Банско, като подчерта, че под тази позиция се обединяват не само представителите на общината, а също така и концесионери, спортисти. По думите му, когато усилията се обединят, тогава ще стигнат до крайната си цел. Представителите на Община Банско са призовали премиерът Бойко Борисов да излезе с решение до края на февруари, за да се определи размерът на концесията и да се промени и планът на парк "Пирин". 

Според Борисов, решението може да взето в периода от 15-ти февруари или до края на месеца. По думите му проблемът с изчакването на туристи пред кабинковия лифт е огромен, тъй като вече се увеличава броят на чакащите и през делничните дни. Той допълни, че в резултат се губят туристи и всеки ден е загуба и връщане назад не само за Банско, но и за цяла България. 

Вчера министърът на министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че МТ подкрепя развитието на зимния туризъм и е твърдо за изграждането на втори лифт в Банско в хармония с природата. 

"България трябва да се възползва от потенциала си за ски туризъм, защото той привлича платежоспособни туристи", обяви Ангелкова.

Министърът на спорта Красен Кралев също се обяви в подкрепа на новото съоръжение и посочи, че много скоро кабинетът ще излезе с решение за втория кабинков лифт в Банско, което ще успокои страстите около темата. Становището на спортното министерство, че без втори лифт не може да има адекватни условия за ски туризъм и ски спорт в курорта.

"Ако искаме да развиваме туристическа индустрия и ски спорт, трябва да се търси решение за увеличаване дължината на ски пистите и втори лифт. Ние сме на опашката на Европа по този показател. Казусът ще бъде решен в рамките на националното и европейското законодателство", подчерта Кралев.

Идеята за изграждане на втори кабинков лифт в Банско се обсъжда от началото на тази година. На 7 януари кабинентът "Борисов" отмени решение на предишното правителство, което на практика даваше зелена светлина на фирмата-концесионер да разшири ски зоната в курорта и да изгради нови съоръжения. 

Според сегашния министър  на околната среда и водите  Ивелина Василева, решението е било незаконосъобразно и не са били извършени  всички необходими анализи и фактически проверки по договора за концесия с "Юлен" АД.

Екоминистърът обяви, че решението трябва да бъде отменено още на първото заседание на правителството след оформянето на акта. Василева допълни, че няма да подпише решението, без да се огледа какви терени трябва да бъдат променяни, без да се провери чия собственост ще бъде приобщавана към концесията или как точно се променят концесионните такси.

Пак в началото на януари зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща с кмета на Банско Георги Икономов, след която стана ясно, че и той подкрепя намерението за изграждане на втори кабинков лифт в курорта. 

Днес кметът на Банско обяви, че поддръжници на идеята за нов лифт ще се срещнат с премиера Бойко Борисов, парламентарния председател Цецка Цачева и президента Росен Плевнелиев, пред които щели да настояват за отмяна на забранителните режими в настоящия план за управление на НП "Пирин", които не позволяват ново строителство в ски зоната в Банско.

"Нуждата от изграждане на втора кабинкова линия и уплътняване на ски зоната, както и развитието на Добринище в тази посока, е крещяща.  Няма никакви пречки да бъде доведена докрай процедурата по искането на общината от януари 2013 г. за промяна в плана на парка", подчертава за пореден път Икономов.

Към лобиращите за втори кабинков лифт в курорта се присъединяват и от Съюза на туристическия бизнес в града.

Природозащитни и неправителствени организации се обявиха остро против намеренията за разширяване на ски зоната в Банско и изграждането на нови съоръжения. В социалните мрежи вече се обсъждат евентуални протестни действия срещу идеята, а някои еколози коментират, че може да се повторят събитията от Орлов мост през 2012 година. 

При протест срещу лобистка поправка в Закона за горите, която трябваше да осигури облекчено строителство за концесионера в ски зоната на Витоша,  хиляди граждани и природозащитници организираха серия от протести. Тогава беше създадено и "зеленото" движение "Окупирай Орлов мост". По време на протеста на 13 юни 2012 година тежковъоръжени сили на реда упражниха насилие срещу събралите се протестиращи.