Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Как да предизвикаш буря в най-старата партия в България? Като имаш неблагоразумието да споменеш една критична дума за Русия. Особено ако се казваш Сергей Станишев. Няколко изречения от речта му пред пленума на БСП в Пловдив останаха незабелязани на фона на заканите за изборите. Бившият лидер на БСП и все още председател на Партията на европейските социалисти каза, че санкциите срещу Русия не дават резултат, а само носят страдание на хората. Но каза и още нещо:

Военните и политически демонстрации от страна на Русия, които плашат много държави и отблъскват естествени съюзници и партньори, задълбочават международната ѝ изолация.“

Тези думи ядосаха част от съпартийците му. Но той каза и друго:

И понеже днес голямото противопоставяне в света е между Русия и Америка, ние пак започнахме да се делим на американофили и русофили. Нека да запазим историческата ни обич и симпатия към Русия, респекта си към Америка, но да останем българофили.“

Това предизвика гневна реакция от страна на члена на Националния съвет на БСП Светлана Шаренкова. От страниците на своя вестник „Земя“ тя обвини Станишев в „историческа изневяра“.

Станишев казва, че не иска да е русофил или американофил, а българофил. Освен посредствена заемка от цар Борис, това е историческа изневяра към една от същностните черти на БСП – изконната и дълбока проруска ориентация, която е ориентация и на огромното мнозинство от българите, защото отговаря на техния национален интерес.“

Атаката бе продължена от страниците на същия вестник с интервю на друг член на Националния съвет на БСП и депутат в последните два парламента Валери Жаблянов. Той определи НАТО като „една милитаристична организация от времето на Студената война, с ясна антируска насоченост“ и разбира се отново се обяви против санкциите срещу Русия.

БСП има последователна позиция в това отношение, независимо от изявленията и маневрите на някои нейни ръководители“.

Под „маневри“ трябва да се разбират последователната евроатлантическа позиция на БСП от 2000 година насам, включително мандатите на Георги Първанов като президент, на Сергей Станишев като премиер и на Кристиан Вигенин като външен министър – последният подкрепи първоначалното налагане на санкции срещу Русия след началото на кризата в Украйна.

Поредният скандал в БСП се води с активното участие на вестник „Земя“, чиито издатели – Светлана Шаренкова и Димитър Иванов бяха наградени с премия от министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев.

Ключови думи

Коментари

кирил

Шаренкова и митьо гестапото що не вземат да се махнат в русия, заедно с парцала си "русия днес"...... :-)

че защо да се махат, след като тук са необходими на нихната матушка! Какви ще ги дъвчат в Русия. Там не стават и за девалвирали 5 рубли.

питанка

Хайде да формулираме понятието държавна измяна (Действие срещу собствения суверен или държава. Може да включва подпомагане на враждебна държава или просто да е насочено срещу правителството на страната. Това е криминална нелоялност.) и да размислим относно действията на разни шарен(к)ови личности и тям подобни недоразумения (въпреки че наум ми иде една друга думичка за тях). ДАНС??????

Алексей Иванов

И какво лошо има в това да сме Българофили? По-добре да се борим за България, на което набляга Станишев с това изказване, от колкото да се продаваме на чужденците!

Точно пък СтаниШеф....

... най-малко може да е човек за пример (и на думи, и на дела)!

Петърчо

"От страниците на своя вестник „Земя“ тя обвини Станишев в „историческа изневяра“." ххахахаха от кога е историческа изневяра да се бориш за Българските интереси? тази трябва да се прегледа :D

А днес в Русия ценатa нa барел Brent падна под 55 долара, курса на еврото надмина 78 рубли, долара - 68 рубли и това на фона на ръста на запасите на нефт в САЩ.

Деян

Русия не произвежда нефт от вида Брент.

Иван

"изконната и дълбока проруска ориентация, която е ориентация и на огромното мнозинство от българите, защото отговаря на техния национален интерес" - 6-7% огромна част ли е? То протурската ориентация е по-голяма от това.

blackwater

Аз пък все повече мечтая да вида физиономията на комунист след разпит по времето на Макартизма.

Аз пък мечтая Пиночет да се прероди.

xyz

Трябва ли България де е заложник на изветрели национални предатели - НЕ Трябва ли България де е заложник на националните предатели от БСП и Атака - НЕ Трябва ли България де защитава една страна агресор(Русия) - НЕ Трябва ли България де има нещо общо с държава, която е спирачка в развитието ни - НЕ Вън Русия и агентите и от България. Г-н Борисов преди две години Русия чрез петата си колона ви поиска оставката и вие раболепно сдадохте държавата на Путин. Днес вървите по същата пътека. Събудете се .... Или да ви запитаме: Стяга ли ви каишката?

ВОЙНАТА Е ИКОНОМИЧЕСКА! доходы России от нефти в 2015 году сократятся на 3,1 трлн рублей Это произойдет, полагает директор департамента налоговой и таможенно-тарифной политики Министерства финансов Илья Трунин в случае, если среднегодовая цена на нефть снизится до 40 долларов за баррель. МОСКВА, 5 фев — РИА Новости. Мировые цены на нефть ускорили падение на статистике по запасам в США "При снижении в 2015 году средней цены нефти со 100 долларов до 50 долларов за баррель выпадающие доходы бюджета только от нефтяных налогов, по нашим оценкам, могут составить около 2,1 триллиона рублей, а при более серьезном падении цены, до 40 долларов в среднем за год, доходы бюджета могут снизиться уже на 3,1 триллиона рублей, что составляет 14% и 21% запланированных доходов федерального бюджета соответственно", Нефть (WTI) - Котировки - USD/Баррель Торги в реальном времени 48,87 USD -3,60 USD -6,86 % USD/RUB 68,5575 0,7% EUR/RUB 77,6818 0,4% Банк России в январе 2015 года продал на внутреннем валютном рынке 2341,49 млн долларов. Об этом говорится в сообщении регулятора.

Деян

БСП от доста години живее в един свой свят, който е с твърде малко допирни точки с действителността. В този свят грабителите от рода на Гергов, Овчаров, Гестапото и маса други са защитници на онеправданите. И така ги защитават, че живи ги одраха. Тези хора любят Русия и са готови да жертват България в името на матушка Рус. Но интересно, любят Русия, а все напъват към Запада. Отрочетата им са в западни университети, мечтата им е след като изперат мръсните пари, с които финансират начинанията си да се устроят не в източния гигант, а нейде в цивилизования Запад. И понеже тези мръсни пари идват от Москва, те са с нея в мир и в бой. А иначе там, в задкулисието творят своето национално предателство упорито, неотклонно, без почивка.

дестилатор

Деяне , прав си ! Пожелавам ти здраве , да не мълчиш за каквото и да е , защото няма кой друг освен хора , като теб да казват голата истина. Какво ще стане , не е ясно , защото Гестаповците "умора нямат" , но и НИЕ можем да работим - постоянно , спокойно , без емоции , но без пари, което е трудно , но не е невъзможно.

Такива уроди като Шаренкова, Волен и техните сподвижници трябва да бъдат вкарани в затвора за противодържавна дейност.

дестилатор

Когато премиер на една държава , награждава активисти от друга държава за "приноса' им към неговата държава , значи че активистите работят не за държавата , в която са "активни" , а за държавата , която ги награждава. Абе национални предатели , казано в прав текст /пък се правят на професори/. "Гестапото" - професор-"патриот" е "интересен" микс-буламач откъдето и да се погледне.Ама човека си носи с изправена глава наглостта.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.