Служителите на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) протестират срещу заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, с която щатовете в института се орязват с 12 бройки.

От НИНКН изпртатиха отворено писмо до медиите, което е адресирано до премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и мн. др., с което надълго излагат аргументите си против съкращаването на тези щатове.

Те пък се налагат заради намаления фонд "Работна заплата" в Министерство на културата (и не само там, а във всички ведомства, б.р). Отделно всички министерства имат задължението да оптимизират администрациите си с по 10%.

"Състоянието на хроничен недостиг на експерти в НИНКН е констатирано и коментирано нееднократно. В края на 2011 г. беше направен анализ от тогавашното ръководство на института, според който бройката от 104 служители бе определена като "санитарен минимум", необходим за изпълнение на основните му функции. Въпреки това щатът на института остана 60 бройки, а след още една година беше редуциран до 57 бройки", се посочва в отвореното писмо.

"Недоумяваме как се съвместяват намеренията на правителството за приоритетно развитие на културния туризъм и свързаното с това усвояване на европейските фондове с предизвестеното обричане на гибел на единствената институция, оторизирана от закона да бъде независимият експерт относно опазването на недвижимото културно наследство. Това поражда определени съмнения за тенденциозност, свързана с поредното предстоящо безпрепятствено "усвояване" на средства", се казва още в него.

От НИНКН припомнят и че институтът е една от 105-те организации със статут на второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към МК. И в тази връзка изразяват следното подозрение: "Липсата на мотивировка в нареждането за съкращение, както и липсата на информация относно предприети идентични, процентно съпоставими пропорционални мерки спрямо останалите идентични по статут второстепенни разпоредители с бюджетни кредити пораждат съмнения за преднамерена, последователно провеждана политика на планирано, системно и методично унищожение на НИНКН, до степен да бъде доведен до състояние на физическа невъзможност да осъществява дейността си.

Ресорният заместник-министър на културата Бони Петрунова коментира пред Клуб Z, че както и всички останали ведомства МК има задължението да направи съкращения. Нямало как например да се реже жива плът от 11-те ни културни института в чужбина или пък от музеите, защото в повечето случаи в тях работят едва по няколко души.

"Релно от тези 12 щата в НИНКН, 7 са незаети. За съжаление, зад останалите 5 стоят живи хора, но нямаме друг избор. Ако протестът на института доведе до увеличаване на бюджета на министерството, то аз го подкрепям, но ситуацията в момента е такава", комебнтира Петрунова.

Тя даде пример, че в Националния исторически музей работят едва 26 души.

"Това е като на един човек да му правим операция на сърцето, а на друг да му изрязваме цирей и той да пищи от болка", описа образно ситуацията със съкращенията в МК заместничката на Вежди Рашидов.