Ситуацията със задълженията на лечебните заведения в страната безспорно е критична и държавата не може да си позволи допълнително натрупванена дългове, категоричен беше заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в сутрешния блок на Би Ти Ви.

"По-притеснителни в случая обаче са просрочените задължения, защото водят до запориране на банкови сметки и прекъсване на газоподаването, какъвто беше случаят с болницата в Стара Загора", коментира Шарков и увери, че Министерството на здравеопазването следи проблема като фокусира вниманието си върху лечебниците с най-големи задължения.

Според последните данни от 2000 година до днес болниците не са изплатили над половин милиард лева на доставчици на медикаменти и медицински консумативи, както и на държавните дружества за топло- и електроенергия. Първенци по дългове са Военномедицинската академия (ВМА) в София и пловдивската "Св. Георги", но заместник-министърът е категоричен, че при тях няма нарушения, а само високо натоварване.

"Ако някой си позволява да източва здравната каса, не би трябвало дълговете му да растат. Но ако хем източва НЗОК, хем задълженията му се увеличават, значи е некадърен управляващ", коментира Шарков.

По думите му един от лошите примери в това отношение е държавната психиатрична болница в Карлуково. За последните две години тя е получила 700 хил. лв. от здравното ведомство за капиталови разходи и ремонти, но вместо да се разплати с доставчиците си и да преведе заплати на персонала, е направила реконструкции за 1,5 млн. лева.

"Сега ни връчват фактури и искат да им разплатим сумата. Опитват се да ни извиват ръцете, но няма да стане", категоричен беше Шарков и добави, че по всяка вероятност ръководството няма да продължи да управлява лечебното заведение.

До закриване на болници обаче няма да се стига, увери заместник-министърът.

"Към момента няма лечебно заведение, което да е в такава ситуация. Например, от 28 областни болници, осем нямат никакви задължения. Други осем имат дългове под 2 млн. лв., а само на четири задълженията са над 10 млн. лева", уточни Шарков.

И посъветва болниците с финансови затруднения, вместо да се чудят как да си осигурят повече пари с измама, най-напред да се освободят от всички терени и помещения, които не са пряко свързани с медицинската им дейност.

"Няма смисъл огромни дворове да стоят и в тях да пасат овце, а в същото време болницата да няма средства да върши работата си", категоричен беше Шарков.