"Това е сектанството от 1929 г., те са се върнали преди Георги Димитров". 

Това изказване по адрес на бившата си партия БСП направи президентът (2002-2012), днес лидер на един от партньорите в управлението АБВ - Георги Първанов. Първанов гостува на сутрешния блок на бТВ и коментира актуални теми - освен наводненията и реакцията на държавата, и отказа (засега) на левицата да се коалира с партията му по места за кметския вот.

"Разочарова ме политиката на БСП, не хората. Ние казваме "Дайте да вървим заедно", те казват - "Не, няма да взаимодействаме с ръководството, а с хората им по места", недоумява политиката на "Позитано" 20 Първанов.

Основният аргумент на лидера на Столетницата Михаил Миков да откаже да си партнира с АБВ, бе, че тя е част от управлението. По този повод Първанов коментира със сърказъм:

"Как се чувстваше БСП в дясното правителство на Тройната коалиция (съставена от НДСВ, ДПС и БСП, б.р.)?" .

Президентът "удари" и по бившия лидер на левицата, сега само председател на ПЕС - Сергей Станишев, който въпреки всички уверения, че няма намерение да става евродепутат, в крайна сметка направи точно обратното. Той запита защо Станишев е станал и евродепутат, като е можело на негово място в Брюксел и Страсбург да отиде друг "много по-ефективен и полезен за България политик".

Първанов за пореден път разкритикува и някои действия на мандатоносителя ГЕРБ - пак намекна, че има негласно съглашателство между партията на Бойко Борисов и ДПС с хоризонт президентските избори през 2016-а. 

Лидерът на АБВ посочи, че ако наистина управляващите са зад държавния глава Росен Плевнелиев, би трябвало още от сега ясно да го заявят. Липсата на изказване в тази посока, според Първанов, значи, че се обмислят и други варианти.

"Борисов се е снишил, той е много по-различен от Борисов в първия мандат, той се обажда твърде рядко", каза още президентът по повод последната публична изява на Борисов - на форум на Американската търговска камара.

"След наводненията в страната, институциите показват бързодействие, но липсва превантивната функция - да се чистят коритата на реките и язовирите и да се спре безразборната сеч", каза Първанов и по повод поредното водно бедствие и реакцията на държавата.

По думите му "можем да построим по-малка част от магистралите, но този проблем не можем да го оставим".

Президентът запита и защо е било закрито министерството на извънредните ситуации без да се създаде аналогична структура, която да действа при бедствия. В отговор на въпрос как се справя МВР с това си задължение, Първанов заяви:

"Всяко мегаминистерство буди съмнение у мен".

Лидерът на АБВ коментира и думите на екоминистъра Ивелина Василева, според която заради климатичните промени, трябва да свикнем с природните бедствия. 

"Не бива да свикваме, ако видим такава тенденция, трябва да заложим такива управленски решения, които да предотвратят такива бедствия и аварии", категоричен беше Първанов.