Министерският съвет (МС) предлага да се създаде правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектува с български военнослужещи и цивилен състав от граждани на Република България.

Това е записано в промени в закона за отбраната, внесени в Народното събрание вчера.

Съгласно чл. 134, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) военната служба се изпълнява на територията на страната и извън нея. На територията на страната военната служба в мирно време се изпълнява в Министерството на отбраната, в Българската армия, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, както и в други държавни органи и ведомства, но не и в състава на многонационални формирования, на длъжности в международни организации или в други международни инициативи. Ето защо с § 1 от законопроекта се създава такава правна възможност.

Това се казва в мотивите на законопроекта. Като пример за такава организация се посочва Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Той възниква като такава организация заради Меморандума за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България, Министерството на националната отбрана на Гръцката република и министъра на националната отбрана на Република Полша подписан на 28 август 2013 г. в Норфолк, САЩ. Центърът е в заключителен етап на акредитация и последващо активиране от НАТО като международна военна организация.

С промените се предлага още срокът на заемането на длъжностите в задгранични представителства, в международни организации или в други международни инициативи на и извън територията на страната да бъде три години. Предвидена е възможност посоченият срок да бъде различен (по-дълъг или по-кратък), но само в изброените хипотези - когато за съответната длъжност е предвидено друго в закон, в международен договор или в изискванията на приемащата организация.