Над 600 души от варненските села Величково, Гроздьово и Дъбравино бяха евакуирани, след като язовир "Цонево" започна да прелива, съобщиха от МС и МВР. Пред БНР шефът на пожарната Николай Николов каза, че се очаква обемът на приливната вълна да достигне около 100 кубически метра в секунда. Местните жители се настаняват в две училища в град Дългопол, като домовете им ще бъдат наблюдавани цяла нощ.

"Полицията е създала много силна организация в това отношение и в никакъв случай няма да допуснем мародерство, което често пъти е повод хората да се притесняват от това временно извеждане", добави още главен комисар Николов.

Освен трите села, застрашени от наводнение са населените места по поречието на река Луда Камчия, основно в общините Аврен Дългопол. Предприета е и евакуация на около 430 души, живеещи в добричките села Одринци и Долина. Положението там е станало потенциално опасно заради риск от преливане на язоеир "Одринци".

В понеделник остана в сила опасността от внезапни преливания на редица реки, сред които Мараш, Асеновска и Овчарица и притоците на Арда – река Къзълач при Кирково, Крумовица, Атеринска, както и река Бяла. Обявен бе червен код за река Мочурица при Воденичане и за река Тунджа при град Елхово.

Причината за тази опасност е в повишената почвена влага и намалената способност на язовирите да поемат още вода, предупредиха от министерството на околната среда и водите.

На много места остава обявеното бедствено положение след пороите в събота и неделя. Активираха се свлачища и на много места по пътищата бяха въведени ограничения за скоростта заради опасност от срутвания. В неделната нощ втора приливна вълна мина през Бургас, като най-пострадал е квартал "Долно Езерово", където са наводнени 70 къщи.

В Смолян и Тополовград бедственото положение бе отменено в понеделник по обяд, въпреки че в Смолянско продължава да вали слаб дъжд и сняг по високите места. Затворен за движение е пътят Девин–Михалково–Кричим заради свличане на две места на голямо количество земна маса и дървета.

Екип от водолази на пожарната започва издирване на телата в язовир "Цанков камък" на удавилото се семейство след падане в реката в Девин.

В неделя вечерта, в Тополовград река Тунджа заля дворове и долните етажи на къщи. През нощта река Синаповска е засегнала мост до село Устрем. Също засегнати в община Тополовград са селата Синапово, Чукарево и Княжево. В сила остава бедственото положение за девет села в община Добричка, както и в областите Смолян, Вършец, Девин, Тополовград и Кърджали.

Започва постепенното възстановяване на пострадалите населени места, а началниците на затворите във Варна и в Бургас и на затворническото общежитие от открит тип в Смолян, са се свързали с кризисните щабове по места и са заявили готовност за включване в акциите. При нужда лишени от свобода с лек режим на присъдите ще бъдат изпратени с тяхно съгласие да помагат при отводняването и почистването на засегнатите райони.

Заради паднал електрически стълб продължава да е без ток село Батово. Там, както и в селата Приморци и местността "Алмалии" в Добрич, са спрени помпените станции, което е причина за нарушено водоснабдяване на места.

Има наводнени къщи и дворове в селата Славеево, Бранище, Пчелино, Ново Ботево, Богдан, Опанец, Драганово. В село Ново Ботево са евакуирани трима души, 30 туристи аварийно са настанени в хижа в района. В село Карапелит има наводнени 20 дворни места и мазета на къщи. Пътят за село Прилеп е залят и непроходим. В село Ново Ботево реката е излязла от коритото си. Количеството на падналия дъжд в засегнатите райони е 64 литра на квадратен метър.

Въведено е ограничение за движението по пътя между Ахелой и Поморие, като алтернативният маршрут е през Каблешково. Остава затворен и пътят Зидарово - Димчево, община Созопол, обходният път е през село Извор. Затруднено е и движението в района на село Приселци. Затворен остава и пътят Айтос - Провадия.

Възстановено е движението на влаковете и в железопътните участъци Дългопол - Комунари, Кърджали - Мост и Харманли - Симеоновград, където обилните дъждове наводниха релсовия път, причиниха свличане на земни маси, прекъснаха напрежението в контактната мрежа и повредиха железопътната инфраструктура, съобщиха от БДЖ.

Продължават възстановителните дейности в жп участъците между гарите Плачковци - Кръстец и Смядово - Комунари, където все още е прекъснато движението на влаковете, посочват от БДЖ. Около час след полунощ бе възстановено движението на влаковете в участъка между гарите Копривщица и Стряма, където в неделя сутринта дерайлира пътнически влак. Всички влакове, които по разписание преминават през този участък, се движат с намалена скорост в района на гара Стряма.