Ще трябва да свикнем, че ще има периоди на изключително интензивни валежи, силни ветрове, бури, горски пожари, промени в климата. Това не означава хората, които живеят в близост до реки, да свикнат, че могат да загубят своя дом или близки. Всички ние трябва да бъдем готово да се адаптираме към климатичните промени. В България средните годишни темеператури са се увеличили с градус и половина. Това води до явления, които не са били типични преди 50 години. Гражданите, институциите, инфраструктурата трябва да бъдат адаптирани.

Това каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя обясни, че тече непрекъснат процес на модернизация и контрол на хидротехническите съоръжения. "В оперативна програма "Околна среда" 2,5 млрд. лв. са заделени за ВиК, за защита от бедствия, което е новост, 120 млн.лв", каза още Василева. 

"Всички водни обекти са под непрекъснато наблюдение и контрол", каза още Василева. Според нея обстановката започва да се нормализира, но нивата на Марица, Арда и Тунджа все още са високи. Извършва се и контролирано изпускане на язовири. "Намаляват валежите, това е добрата новина", каза Василева.

"Вероятно ще има изпускане на язовири днес", заяви вътрешният министър Веселин Вучков пред БНР. Той обясни, че утре се очакват нови валежи.

Остава сложна обстановката Южна и Източна България след вчерашните валежи. На много места тази нощ се е наложила евакуация на хората. В редица селища остава бедственото положение. 

В община Дългопол се следи нивото на река Камчия. От 22 ч снощи досега се наблюдава намаляване на нейното ниво. Където се наложи се извърши евакуация на хора.

В община Тополовград от снощи е обявено бедствено положение. Снощи водите на река Тунджа са излезли от коритото й и са залели дворове и долните етажи на къщи. През нощта река Синаповска е засегнала мост до село Устрем. Също засегнати в община Тополовград са селата Синапово, Чукарево и Княжево.

След падналите валежи от близо 60 литра на кв. метър вчера, река Харманлийска задържа и тази сутрин критичното си ниво от 5,20 метра. В самия град Харманли са наводнени приземни етажи в квартал "Тракия". От областната администрация казаха, че няма бедстващи хора в района.

В Девин, тази сутрин се очаква да бъде подновено търсенето на изчезналите във водите на реката в града съпрузи. Остава в сила бедственото положение в Смолянска област. В ниските части вали слаб дъжд, а по високите места - над 1200 метра - сняг.

През цялата нощ специализирани екипи дежуриха на критичните места покрай реките в региона. Затворен за движение е пътят Девин-Михалково-Кричим заради свличане на две места на голямо количество земна маса и дървета.. Екип от водолази на пожарната днес започва издирване на телата в язовир "Цанков камък" на удавилото се семейство след падане в реката в Девин.

Според директора на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Смолян Красимир Шотаров, нощта е преминала спокойно. "Основният проблем през изминалата нощ е, че на много места има паднали камъни и свлачища", поясни той.

В сила остава бедственото положение в няколко общини във Варненска област. Обстановката в пострадалите от наводнението общини Аврен, Аксаково, Дългопол и четири села в община Провадия, се нормализира. 15 души, които снощи бяха евакуирани от къщи край реката в село Дъбравене, община Аврен, са още в училището, но и там е спаднало нивото на водата. Нивото на река Камчия е понижено с 15-20 сантиметра, съобщиха от община Дългопол, където първи обявиха бедствено положение. В село Бозвелийско, община Провадия, което беше откъснато от света от наводнението, водата също се оттича. Няма бедстващи хора никъде, съобщиха от Кризисния щаб в Областната администрация.

В Добричко обстановката бавно се нормализира. В 9 села остава в сила бедственото положение. 7 семейства бяха евакуирани. От бедствието отново са засегнати 24-та детска градина и Диагностично консултативен център -2, които бяха наводнени през юни миналата година.