Microsoft става сериозен "враг" на операционната система Android. Tехнологичният гигант го доказа с последната си бизнес стратегия за отслабване на пазарния дял на системата, пише "Уол Стрийт Джърнъл". Компанията инвестира в Cyanogen, която имa намерение да развие своя собствена мобилна операционна система по облика на своята Android модификация.

Cyanogen e една от най-полярните операционни системи, базирани на Android. Много потребители я предпочитат заради направените подобрения и фактът, че се разграничава от Gooogle. Microsoft става инвеститор със сделка на стойност около 70 милиона щатски долара. Основата на Android е с отворен код, но голяма част от софтуера на Google и хардуерните модули за работа с компонентите на производителите са със затворен код, което прави значителна част от системата непозната.

Oт Google налагат доста агресивна политика за ползване на услугите им върху техните партньори, включително и Android. Наскоро конкурентите от Cyanogen обявиха, че искат да премахнат тези ограничения и да направят изцяло свободна от услугите на Google платформа. За да се разпространи по-добре тази операционна система,  компанията в момента преговаря с водещи производители на хардуер за внедряване на операционната им система в новите модели устройства.