Новоизбраният председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов каза в Нова тв тази сутрин, че борбата с корупцията ще тръгне, когато всеки си изгради нетърпимост „и отвътре, и отвън“.

„Корупцията не е явление, което е измислено в България – един дава друг взима... Разликата е, че в Европа, когато има подобно явление, има и социална, и генерална превенция. Този, който е хванат, получава наказание, но има и социална превенция – затова наказанията са доста солени, жестоки. Така получават превенция всички останали“, каза председателят на ВКС.

"За мен еднакво опасен за съдебната система е и корумпираният, и некомпетентният, и страхливият", поясни отношението си към "гнилите ябълки" Панов.

"Трябва да си признаем, че царят е гол. Ако ние нямаме сетива за това какви са проблемите, няма да знаем как да ги решим. Оттук трябва да започнем", каза той по повод съдебната система.

Запитан къде са най-големите болки на Темида, съдия Панов подчерта, че те са много и започват още от образованието, което получават юристите в момента. "Ние няма как да внесем съдии от Румъния, от Гърция или от някъде другаде", каза той.

По повод на това, че в концепцията си, която защити завчера пред ВСС, Панов говори рязко за "хирургическа намеса" в системата, той каза:

"В един организъм туморните клетки изяждат здравите. Впоследствие самите туморни клетки израждат самите себе си. Те са навсякъде. И това, което ние можем да направим, е една абсолютна нетърпимост към всички тези образувания - туморни клетки, гнили ябълки... Те развалят целия процес на възстановяване на организма."

Водещата го попита кой се бои от него и дали той е кандидатът на ДПС, или не е. "Опровергайте ги или се съгласете", настоя Люба Кулезич.

На това Панов отговори, че когато е оглавявал Административния съд - София град, са били делата за „сараите“ (по които барбекюто на Ахмед Доган Беше обявено за незаконно строителство и бе бутнато, б.р.) И я попита спомня ли си изхода от делото. Според него в случая съдът е бил абсолтно безпристрастен, обективен и е спазил закона.

По повод на изказването на Христо Иванов, че изборът му е бил "филм с предизвестен край", съдията контрира, че съжалява, че с министъра "не са гледали заедно този филм" (визирайки, че Иванов не дойде на избора във ВСС в четвъртък, б.р.). Съдията напомни, че сам е предложил Съветът да гласува с хартиени бюлетини, за да не бъде опорочен изборът и да може председателят на ВКС "да стъпи на една твърда основа".