Офисът на Националната агенция за приходите в столицата е наложил възбрана на луксозната къща в кв. "Драгалевци", в която се беше настанил политикът Николай Бареков през миналата година, съобщи в. “Капитал“. Забранено е и разпореждането с терена, върху който се намира сградата.

Причината за възбраната е текуща ревизия, в която е станало ясно, че "ще бъде затруднено събирането на бъдещи публични вземания в предполагаем размер от общо 1 075 000 лв.".

Скандалът с луксозната къща гръмна през март м.г., след като стана ясно, че новият политик плаща наем едва от 1000 евро на месец, за да ползва вилата, която се води имущество на фирмата "Инвестиция БГ", която е собственост на участващата в контролния съвет на “България без цензура“ Магдалена Христова и PR-ката на Бареков Иванка Неделчева. За построяването ѝ е бил изтеглен кредит от фирмата "Ковър груп", собственост на Николай Андреев, който според медийни публикации работи като шофьор при Бареков.

При ревизията данъчните са установили, че единствената дейност на фирмата "Инвестиция БГ" е "закупуване на луксозен жилищен имот и отдаването му под наем на физическо лице на ниска цена".

Няма подробности за повода за ревизията, довела до запор в последните дни на 2014 г., но периодът съвпада с решението на Бареков да "оттегли безусловната си подкрепа" към парламентарната група на "Български демократичен център", която вкара в Народното събрание под името ББЦ, пише "Капитал".