Главният прокурор Сотир Цацаров обясни пред Нова тв, че новият председател на ВКС Лозан Панов не е гнила ябълка, че няма прокурорски чадър над Бисеров, а в Костинбродската афера нямола кой друг да действа. Какво каза още Цацаров по катулните проблеми.

Виновен ли е Цветан Цветанов

"Прокуратурата не оттегли обвинението, тя не го поддържа. При това развитие на законодателството, прокуратурата няма друг изход. Защо е внесен и приет такъв законопроект - не към мен. Колегите са си свършили работата, но законът е променен", това коментира Цацаров, след като през седмицата съдът обяви бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за невинен по делото за подслушванията. Това стана, след като прокуратурата оттегли обвиненията, защото спроде законови промени само по време на война подслушванията могат да бъдат преследвани. Цацаров отрече, че прокуратурата е действала според политическата конюнктура - ГЕРБ е на власт, а Цветанов е шеф на ПГ на най-голямата политическа сила в НС. 

"Вярвам, че доказателствата, които разследващите прокурори са събрали и изложили във фактическата обстановка на обвинителния акт, отразяват действителното положение. Мисля, че ви отговорих на въпроса". Това каза Цацаров в отговор на въпрос дали вярва, че Цветанов е невинен за подслушванията.

 

Обща стачка на адвокатите в Сърбия провалила екстрадацията на Цветан Василев

Доколкото ми е известно, делото за екстрадиция на банкера Цветан Василев още не е започнало в съда в Белград, съобщи още главният прокурор по Нова тв. Причината за забавянето от повече от 6 месеца е, че е имало стачка на адвокатите и Василев се е възползвал от това, коментира главният прокурор. Той потвърди и хипотезата, че е възможно дори ако съдът да постанови екстрадиция за бившия шеф на Корпоративна търговска банка, министърът на правосъдието на Сърбия може да я отмени. 

Делото за екстрадиция на Цветан Василев в Сърбия не е започнало, защото е имало обща стачка на адвокатите. "Постигнато е вече споразумение. Какво ще се случи с Василев е в ръцете на Белград. Не е коректно да коментирам действията на сръбските власти", каза Цацаров.

Нямало чадър над Христо Бисеров

Христо Бисеров отива на съд, категоричен е Сотир Цацаров. Той обясни, че на бившия зам.-председател на ДПС, който е обвинен за финансови престъпления, е наложена забрана за напускане на страната. "Няма чадър над Бисеров", заяви Цацаров.

"Спекулациите "Чадър над Бисеров" трябва да спрат. Те са удобни на някои медии. Бисеров отива на съд, казвам го. На него му е наложена забрана да напуска страната", каза той.

За избора на новия председател на ВКС - нито Панова, нито Панов са гнили ябълки

Главният прокурор коментира избора на председател на Върховния касационен съд като "доста силно състезание между двама силни кандидати". Според него нито избрания за поста Лозан Панов, нито конкурентката му Павлина Панова, са "гнили ябълки". "Те са хора умни, с поглед за начина, по който съдът трябва да върви напред", каза Цацаров. "Какво значи, че Лозан Панов бил дошъл отвън. И аз бях отвън в системата", защити новоизбраният председател на ВКС Цацаров. "Защо не е вредно да гласуваш за парламента дистанционно, а за ВКС да е", попита реторично той, имайки предвид предложенията за електронно гласуване на парламентарни избори и обвързвайки го с критиките срещу начина, по който се гласува за председател на ВКС. Дали това била загриженост за системата или за един или друг кандидат имало определени заинтерисованости, попита отново риторично Цацаров заради реакциите от Реформаторския блок след избора на Панов.

Прокуратурата не е виновна за фалита на КТБ

Не прокуратурата е виновна за фалита на КТБ, заяви още Сотир Цацаров. Той припомни, че първият сигнал за нередности в банката, която описа като "лего конструкция, която се е захранвала с просто въртене на парите", е дошъл от "Протестна мрежа".

Цацаров отрече обвиненията, че активността на прокуратурата по случая "КТБ" обслужва ДПС.

"Кой описа първи сигнала за КТБ до прокуратурата? Протестна мрежа. С ДПС ли работя?", попита риторично Цацаров. Малко преди това той обясни защо действията на прокуратурата винаги ще бъдат гледани с критично око от нейните врагове. "Думата пирамида бе използвана от Стив Ханке. После я използва, ако се не лъжа, Левон Хампарцумян. Ако тази пирамида, която се е захранвала с въртене на парите, беше рухнала след една година, какво щяха да напишат специалистите - "Прокуратурата не си свърши работата..."

Костинбродската афера - никоя друга служба в държавата не помръднала, трябвало да се действа

Цацаров посочи, че максимално законосъобразно е действала прокуратурата по време на Костинбродската афера. Това била позицията по казуса и на Конституционния съд, оправда се Цацаров за действията на обвинението, но не даде обяснение, защо дадоха шумна и манипулативна пресконференция, която обърна вота през май 2013 г.

"Звънят ви и ви докладват, че е постъпил сигнал и след проверка на сигнала в печатницата са налице въпросните бюлетини. Какво правите? Другият ден са изборите и не можете да намерите нито една институция в тази държава, която да си свърши работата. Министърът на вътрешните работи ви пожелава успех", оправда се главният прокурор. Той обясни още, че първото, което направил било да позвъни на държавния глава и да го уведоми. Плевнелиев казал, че всеки трябва да изпълни задълженията си по закон. 

"Имах възможността да разполагам само с 30 жандармеристи. Нямаше служба в държавата, която да се помръдне. Просто ми пожелаха приятна вечер. Ако бяхте на мое място, щяхте да отидете да си легнете ли?", продължи възсатновката на събитията Цацаров.

"Нашият брифинг беше провокиран от изтекло писмо в медийното пространство. След тази афера парламентът прие строги правила при печатането и съхранението на бюлетини, значи проблеми е имало", каза главният прокурор. Според него ако не е имало нищо около бюлетините, едва ли щяло да се стигне до тези мерки.