СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - “Докато разговаряхме с моя български колега г-н Даниел Митов ни застигна вестта, че на 79-годишна възраст е починал първият демократично избран президент на България д-р Желю Желев. Използвам случая да изразя съболезнованията на германското правителство и на германския народ”, заяви външният министър на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер след срещата си днес на четири очи с Митов. След жеста на преклонение пред паметта на д-р Желю Желев Щайнмайер се обърна към госта си:

“Скъпи Даниел, радвам се, че днес имахме възможността да разговаряме подробно по двустранните ни отношения, по темите от деня, касаещи Европа, по онова, което ни тревожи. Това, че с България отдавна ни свързва приятелство, е така в политически смисъл, но не само това. Отношенията между нашите два народа  са тесни. Достатъчно е да припомня, че хиляди български студенти се обучават в Германия и то от много години, както и за многото трудолюбиви и образовани хора от България, които идват при нас, работят заедно с нас, живеят сред нас. Само през последната година това са около 60 000 души. Германия помага, или поне се надявам да се опитва да го прави,  перспективите пред хората и в България все повече се подобряват. Разговаряхме за пореден път и вие уверихте, че България държи на осъществяването на вътрешните реформи. През последните години работихме за постигане на напредък в областта на правосъдието и борбата с корупцията.”

Щайнмайер допълни, че германски инвеститори са имали доста проблеми у нас, някои случаи вече били решени, други били на път това да стане.

“Мисля, че и двамата сме единодушни, че инвестициите не стават по заповед. Те се осъществяват, когато рамковите условия са атрактивни и когато е налице доверие в администрацията и правосъдието. Бяхме единодушни и че си сътрудничим тясно и добре, обаче, и точно затова се срещаме – външните министри никога не бива да са доволни, а винаги трябва да казват, че потенциалът на двустранните ни отношения все още не е достигнат. Ето защо двамата се договорихме през следващите години да положим повече усилия. Слава Богу, ще имаме възможност да продължим този разговор и при моето посещение в София през март т. г.”, заяви Шайнмайер.

Така той потвърди, че е приел поканата да дойде у нас в началото на март.

Щайнмайер сподели също, ще са обсъждали с Митов и тревожни въпроси, като кризата в Източна Украйна, както и единната позиция на външните министри на страните от ЕС, изразена вчера. Така се оказали напразни опасенията, че до единна позиция нямало да се стигне, след като Гърция се е сдобила с ново правителство. Външните министри дали ясно да се разбере, че насилието в Източна Украйна е неприемливо и че трябва да се спазват договореностите от Минск. Те и в бъдеще трябвало да са в основата на преговорите между противостоящите си страни. Надеждата била с помощта на контактната група да се стигне до преговори. Ако това не стане, на 9 февруари, когато външните министри от ЕС отново ще се срещнат, те пак ще се занимаят с този въпрос.

“Надяваме се, че и двете страни ще проявят достатъчно разум, за да се стигне до замлъкване на оръжията и така да се отвори пътят към трайно примирие”, заключи Щайнмайер.

Митов се обърна към домакина си:

“Скъпи Франк-Валтер, безкрайно съм щастлив, че имаме възможност да се срещнем днес и искам да изразя благодарността си за съболезнованията, които отправихте в началото, както и да изразя нашите съболезнования на семейството на д-р Желю Желев, първият демократично избран български президент. За нас това е голяма загуба, ние скърбим заедно със семейството и близките. Благодаря за срещата, за възможността да отправим покана към г-н Щайнмайер скоро да посети България. Благодаря, че той я прие.”

Даниел Митов подчерта още:

“Двустранните ни отношения са от изключително значение и безкрайно важни. България и Германия винаги са имали много близки отношения. Германия е най-популярната европейска държава у нас. Ние имаме огромното желание да виждаме повече Германия в България, повече немски инвестиции. Даваме си сметка, че от изключителна важност са реформите, които трябва да се проведат, особено тази в съдебната система, за да се създаде инвестиционен климат, който да поражда доверие и да стимулира инвеститори да идват в България. Правителството е решено и аз го гарантирах пред Франк-Валтер, че с вече приетата стратегия за реформа в българската правосъдна система сме поели по пътя на тези решителни реформи.”

Даниел Митов изрази задоволство, че двустранните ни отношения се развиват не само по посока на инвестициите, а и относно сигурността, отбраната и в енергетиката.

“Не е възможно решение на кризата в Украйна без спазването на споразуминеята от Минск. Русия трябва да го разбере. Всички трябва да положим максимални усилия, за да спре кръвопролитието в Източна Украйна. Това е нашата цел, затова се предприемат и всички мерки, както на национално, така и на европейско ниво”, заяви министър Митов. Същевременно той посочи, че и конфликтът в Близкия изток поставя както България, така и Европа пред сериозни предизвикателства, едно от които е миграционният натиск.

“Ние, като външна граница на ЕС, сме поели ангажимента да я пазим и го правим успешно. Винаги разчитаме и на подкрепа и ангажираност от страна на Германия и на цяла Европа”, подчерта Митов.

На журналистически въпрос от немска страна как България гледа сега на Гърция при новото правителство, Даниел Митов отговори:

“Ние запазваме доброто си отношение и разбира се търсим начини да работим с нашите гръцки колеги по всички линии – както по двустранните отношения, така и в рамките на ЕС. Какво ще стане от тук нататък, е въпрос на разговори. България е държава, която ясно заявява спазването на европейските правила и европейската солидарност, които са в основата на нашите отношения. Ще продължаваме да разговаряме и да търсим решения, както на ситуацията, създадена около Гърция, така и на всички останали въпроси, които стоят на дневен ред на ЕС. Ние спокойно можем да гледаме на Гърция като на партньор и на надежден съсед.”

След срещата си с Щайнмайер във Външно Даниел Митов разговаря в канцлерството с д-р Николаус Майер-Ландрут, съветник на Ангела Меркел по европейските въпроси.

Министър Митов прие и поканата за работен обяд на ръководството на фондация “Конрад Аденауер”, която е близка до партията на Меркел – Християндемократическия съюз.

Даниел Митов се срещна и с д-р Николаус Майер-Ландрут, съветник на канцлерката Ангела Меркел по европейските въпроси.

Трябва да се признае, че Даниел Митов впечатли всичките си домакини, с които се срещна вчера и днес в Берлин. Той представи една нова визия за България – страна, която е решена да осъществи реформи, да е надежден партньор на Германия, но и в рамките на Европейския съюз.