Джихадистите са онанисти, отсече кметът на Лондон Борис Джонсън. "Те са тежки чикиджий и гледат порно, защото не са виждали жени", коментира градоначалникът, цитиран от в. "Гардиън".

Той се позовава на доклад от секретната служба MИ5 за профила на джихадиста.

"Те са вътрешно измъчвани. Те не знаят как да се държат с жени и това е симптом за тяхното усещане за провал, както и че светът е срещу тях. Те не са го правили с момичетата и затова се обръщат към други форми на духовна утеха. Което, разбира се, не е утеха и нищо не помага", анализира кметът пред в. "Сън" само седмица след като посети главният кюрдски град в Ирак Ербил.

"Джихадистите са само млади хора в отчаяна нужда от самочувствие, които не разполагат с конкретна мисия в живота, които смятат, че са губещи и това нещо (б.р. участието им в редиците на "Ислямска държава") ги кара да се чувстват силни - като победители."

Днес пред Sky News Джонсън защити позицията си като каза, че има достатъчно доказателства в подкрепа на думите си. И добави: "Това, което е от решаващо значение е, че това са млади хора, най-вече млади мъже, които растат без чувство за успех в живота си, без чувството, че светът ги оценява, държи на тях и на техните проблеми."

Говорителят на премиера Дейвид Камерън заяви, че  Джонсън понякога разкрива "прекрасни страни на исказа и израза", но отказа да каже дали премиерът одобрява коментарите.