България води преговори с всички страни от НАТО, и по-специално със САЩ, да ни дарят бойни самолети.

Това стана ясно днес от думите на военния министър Николай Ненчев по време на редовния парламентарен контрол. Коментарът му бе по повод питане на депутата от Патриотичния фронт Велизар Енчев защо Гърция получи дарение от бронемамашини от Алианса, а България не прави опити да се възползва от такава възможност.

В плановете на ен на брой минали правителства бе закупуването на 8 до 10 нови изтребители, като идеята е да не са руска техника и съответно да не зависят от поддръжка от руски фирми. 

"Придобиването на нов тип боен самолет на практика ще замени трите вида използвани сега самолети – МиГ-21, МиГ-29 и Су-25 и ще се сложи край на зависимостта на българските ВВС от Русия. Освен това придобиването ще доведе до намаляване на необходимите финансови средства за поддръжка на цялата бойна авиация на страната", е записано и в стратегията, приета от последното служебно правителство - "Визия 2020".

От думите на министър Ненчев днес стана ясно, че въпреки липсата на пари, страната ни не се е отказала и от варианта закупуване на бойните машини. 

"Независимо дали ще получим бойни самолети от САЩ или ще закупим нови, това не отнема нашите ангажименти за поддръжката на това ново съоръжение", допълни Ненчев.