Подобно на БСП, и американската дипломация излезе с опорни точки. Но не за антиправителствените протести в София, а за ситуацията в Крим, заплашнаща да прерасне във въоръжен конфликт.

Американските посолства по света разпространиха вижданията си за конфликта на полуострова, макар и по различен начин.

"Десет неверни твърдения на Путин относно Украйна", е озаглавен материалът в страницата във фейсбук на дипломатическата мисия на САЩ в София.

Факсимиле от страницата във фейсбук на американското посолство в София

"Сега, когато Русия фабрикува неверни истории, за да оправдае незаконните си действия в Украйна, светът не е виждал толкова стряскаща руска белетристика от времето, когато Достоевски написа: „Формулата‚ две плюс две е равно на пет не е лишена от привлекателност.“, се казва в софийските опорни точки. Те са номерирани от 1 до 10, като на всяка от тях има отговор, озаглавен "Фактите".

В Русия пропагандните материали са публикувани в интернет страницата на американското посолство в Москва. Там обаче те са озаглавени "Разяснения около ситуацията в Украйна". Те са също десет и със същото съдържание като на публикацията на мисията в София, само че редът им е малко по-различен. И вместо под номера, всяка точка съдържа "твърдения" и "отговори".

Факсимиле на интернет страницата на американската мисия в Москва

Путин пренебрегва или изопачава фактите, твърди американското посолство в София. То напълно опровергава всички твърдения на руския президент. Цитирани са думите му, че силите, окупиращи военните обекти и инфраструктурата на Крим, са граждански формирования.

Има солидни доказателства, които сочат, че членове на руските сили за сигурност за в основата на добре организирани анти-украински сили в Крим, твърдят американците. Макар че тези части носят униформи без обозначения, те карат превозни средства с руски военни номера и свободно се идентифицират като руски сили за сигурност, при запитване от международни медии или от украински военни. Освен това тези индивиди са въоръжени с оръжия, които обикновено не са достъпни за цивилни граждани.

Янките отхвърлят твърденията, че Киев е под влияние на екстремисти, че Украйна е пред хуманитарна криза, че много хора бягат от страната и че биват нападани църкви и синагоги.

Американската дипломация не признава сваления Виктор Янукович за законен президент, тъй като той е отстранен с решение на парламента. Освен това от САЩ припомнят, че вместо да подпише споразумението с опозицията, той е избягал.