Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В близките две - три седмици се очаква решение на Съда на европейските общности, с което ще бъдат отменени като противоречащи на европейското право конкурсите за мултиплексите в България, научи Клуб Z.

Става дума за пет от разрешителните за цифров телевизионен пренос, които бяха спечелени от компаниите "Хану про" и "Тауърком" през 2009 година. В многобройни медийни публикации те са свързвани с избягалия от България банкер Цветан Василев.

Жалбата срещу редовността на конкурсите бе подадена от австрийската компания ORS, чиято кандидатура за лиценз бе изхвърлена от Комисията за регулиране на съобщенията, тъй като има собственост в австрийската обществена телевизия ORF.

Европейската комисия прие доводите на дружеството, че България е организирала нечестно състезание и че е нарушила общностното законодателство, въвеждайки дискриминационни критерии пред участниците. Затова Брюксел заведе дело срещу страната ни в съда в Люксембург, който от своя страна му даде ход през октомври.

Ами сега?

Сега на практика цифровизацията на практика би трябвало да започне отначало. Проблемът е, че за разлика от момента когато бяха проведени конкурсите за мултиплексите, сега аналоговото телевизионно излъчване е спряно, а телевизионният сигнал на хората, гледащи цифрова ефирна телевизия не може да бъде прекъснат, докато се стартират нови конкурси за мултиплекс оператори.

Според източниците на Клуб Z в случая има две възможности за изход от сложния казус, който предизвикаха нагласените конкурси. Едната възможност е съществуващите мултиплекси да бъдат национализирани от държавата, а другата е да се търси решение по сценарий, изпробван в Гърция. Там частните и държавните телевизии заедно направиха консорциум, който да стопанисва мрежата за цифров пренос и да осигурява достъп срещу минимална цена. 

Все още не е ясно кой от двата варианта ще бъде избран.

Отмяната на конкурсите ще има и друг съществен ефект. До Еврокомисията е изпратена жалба и за конкурса за т. нар. обществен мултиплекс, на който се разпространяват програмите на БНТ и БНР. Тя е със сходни аргументи с тези на ORS и в момента чака "на трупчета" да излезе решението на Съда на европейските общности в Люксембург. Ако той потвърди тезата за нечестна игра, вероятно ще има съдебно дело и за този мултиплекс.

През септември банкерът Василев се опита да спаси инвестицията си в мултиплексите. БТК, чийто мажоритарен собственик е той, трябваше да купи "НУРТС-България" (дружеството, стопанисващо цифровите мрежи) срещу депозираните си средства в КТБ, които са над 140 милиона лева. Комисията за защита на конкуренцията обаче не разреши сделката и възложи задълбочено проучване на последствията от евентуалната сделка. То продължава и в момента.

Ключови думи

Коментари

юлиян

Те сега става една...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.