Европейският съюз ще продължи санкциите срещу Русия, които изтичат през март с още шест месеца и ще приеме допълнителен черен списък с лица, на които да бъдат наложени визови забрани и замразявания на активи.

Това решиха с консенсус днес външните министри на 28-те, каза първият дипломат на Белгия Дидие Рейндерс на пресконференция след извънреден Съвет по външна политика в Брюксел.

Министрите се събраха заради руската офанзива срещу украинския град Мариупол. 

"В случай на големи военни офанзиви както срещу Мариупол, ще е необходима ясна реакция", каза пред репортери германският външен министър Валтер Щайнмайер.

Министрите възложиха на Европейската комисия и Европейската служба  за външно действие да подготвят правните актове за санкциите, които държавите-членки трябва да обсъдят и да приемат.

Това може да стане във всеки момент от постоянните им представители в Брюксел, от външните министри на редовен Съвет на 9 февруари или на среща на върха на ЕС на 12 февруари, в чийто дневен ред е кризата в Украйна, каза Рейндерс.

Той посочи, че не е изключено засилване на съществуващите икономически санкции, ако обстановката в района на кризата се влоши. 

Рейндерс подчерта, че Гърция се е присъединила към общото съгласие на срещата. Преди нея външният ѝ министър Никос Коциас не изрази ясна позиция пред репортерите, очакващи го на входа на Съвета.

По-рано през деня в Атина министърът на финансите Янис Варуфакис опроверга съобщенията, че Гърция била против санкциите. В блога си той поясни, че правителството е протестирало пред шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, че не било консултирано. То направило това, след като Варуфакисвъв вторник споделил пред колегите си в кабинета очевидно погрешно телевизионно съобщение, че ЕС вече е одобрил нови санкции.