Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската асоциация на издателите на вестници (ЕНПА) е сериозно притеснена действия на държавната власт срещу пресата в България.

Съюзът на издателите в България (СИБ) е поставил на вниманието на ЕНПА въпроса за потенциална злоупотреба с власт от страна на Комисията за финансов надзор (КФН) в България, която позовавайки се на законодателството срещу манипулирането на пазара, налага тежки глоби на издателство „Икономедиа“ и на „Алпико Пъблишинг“- малко регионалко издателско и медийно дружество.

Освен глобите, наложени на „Икономедиа“ на обща стойност 160 000 лева (прибл. 82 000 евро) и на „Алпико Пъблишинг“ (издател на врачанския сайт "Зов нюз") в размер на 100 000 лева (прибл. 50 000 евро), Комисията за финансов надзор е образувала производство за налагане на санкции и срещу други две медии - Bivol и Mediapool.bg.

Според Съюза на издателите в България, КФН е наложила глоби, въпреки че тези нарушения не са били извършени. Вместо това, санкциите на КФН са в отговор на публикуването на статии, критикуващи регулатора и на практиките на определени играчи на финансовия пазар, както и на отказа на работещите в „Икономедиа“ журналисти да разкрият източниците си на информация.

КФН никога преди не е наказвала медии за предполагаемо манипулиране на пазара, нито е налагала такива високи глоби.

СИБ подчертава, че "наложените глоби не са предназначени за защита на инвеститорите и емитентите на ценни книжа, тъй като в резултат на публикациите не е нарушен изобщо финансовият пазар. Това е опит да се подтиснат медийни гласове, които са критични към работата на Регулатора и да се предотврати разследването от страна на журналисти на предполагаеми злоупотреби в небанковия сектор в България."

ЕНПА, която представлява издателите на вестници и новинарски медии в Европа, подкрепя призива на СИБ за "осъждане на тази упорита и многократна намеса в свободата на печата в България."

ЕНПА подчертава, че Директивата за манипулиране на пазара на ЕС (№ 596/2014) изрично се позовава и уважава правилата, регулиращи свободата на печата и свободата на словото в други медии, както и на правилата и кодексите, направляващи журналистическата професия, съгласно член 11 от Хартата за основните права.

ЕНПА е международна неправителствена организация, представляваща издателите на вестници и новини на всякакви платформи. ЕНПА представлява над 5200 национални, регионални и локални издания, които се публикуват в много от страните членки на Европейския Съюз, плюс Норвегия, Швейцария и Сърбия.

Ключови думи

Коментари

Деян

Дейността на Комисията за финансов надзор позори България, а шефът и е един нагъл продажен самозванец.

drakon

Свободата на словото се потиска, защото ако се оставят медиите и журналистите, разследващи такива и т.н. да представят фактите и престъпленията на държавници, олигарси, политици, фирми, монополисти,правителство и пр.- обществото получава реалната действителност, какво се случва в държавата и света. А определено това не се иска от дърпащите конците, от управляващите - без значение кои са те. Важното е да сме заблудени, не достатъчно информирани и с промити мозъци.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.