Управляващите не събраха достатъчно депутати в парламентарната зала и отложиха за кратко изпълнението на първа точка от плана си за овладяване на Сметната палата. Внесеният от Йордан Цонев законопроект трябва да бъде приет в следващите дни. След това мнозинството в Народното събрание трябва да избере по новия закон своите политически представители и да ги изпрати в Сметната палата за 7 години.

БСП и ДПС, вероятно и с помощта на „златните пръсти“ от „Атака“ и независимите, ще си изберат 9 човека, от които ще зависи контролът над това как институциите изразходват парите на данъкоплатците. За минимум две правителства напред.

Председателят на палатата проф. Валери Димитров, който е на този пост от 2005 г., очаква новият закон да превърне институцията в „наказателна бригада“, която да прикрива нашите хора и да бъде използвана като оръжие срещу ненашите.

В отговор депутатът от ДПС Хамид Хамид сви в лакътя дясната си ръка и постави лявата върху сгъвката. Заради този жест Хамид бе отстранен за две заседания.

Завземане на територия

Новият закон ще върне начело на Сметната палата партийно посочен колективен орган – така както беше допреди 4 години. Тогава управлението на ГЕРБ премахна колективния партиен орган от 11 души и въведе професионално управление с един председател и двама заместници. Сега БСП и ДПС връщат старата формула, но с няколко разлики.

Членовете няма да са 11, а 9, а в изискванията към тях има един любопитен пропуск – отпада условието одиторите да притежават сертификат за одитор. Според опозицията просто конкретните предвидени за избиране хора не отговарят на това изискване. Управляващите отвръщат, че е достатъчно изискването за икономическо образование степен магистър и за 10 години опит (15 за председателя) “в съответната област“, каквото и да означава това.

Друг любопитен детайл е, че две-трети от тези 11 членове на палатата ще могат да искат отстраняването на свой колега. И всичко това с ясни етикети кой член от коя партия е излъчен.

"Аз съм бил в 11-членна колегия, видял съм как лошо работи такава колегия, избрана по партийни квоти. Аз бях избран от партийна квота на НДСВ. Порокът на този модел е, че повечето хора се чувстват като пратеници на партийни централи, а не като професионалисти", каза проф. Димитров пред депутатите.

Според управляващите обаче много по-трудно може да се оказва влияние при вземане на решения от колективен орган.

Къде е заровено кучето?

През последните години Сметната палата няколко пъти констатира стряскащи практики – че масово има нарушения в обществените поръчки, че контролът върху разходите на министерствата не е ефективен, че партиите и политиците само формално декларират имущество. От което не последва нищо.

И обратното – Сметната палата няколко пъти дава знак, че не участва в политически кампании за омаскаряване или за изчистване на нечий имидж. Председателят припомни на депутатите и конкретни случаи:

Тъй като извършихме професионално, безпристрастно и обективно одитите на Авиоотряда и МВР, и не ги пратихме на прокуратурата, това е причина за ярост към нас. Ако прокуратурата сметне, че има данни за престъпление, нашият доклад е публичен, питайте ги защо не е предприела действия досега“, попита риторично проф. Димитров

На честите призиви за повече правомощия за Сметната палата, нито едно управляващо мнозинство не отговори позитивно. Одиторите посочват проблемите, но са безсилни да допринесат за решаването им. Досега властта имаше куче, което лае, но не хапе. Вече няма и да лае.