Властите в Сърбия едва ли ще екстрадират Цветан Василев, заяви пред БНТ зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Според него за това са показателни изминалите 6 месеца в чакане и забавянето на процедурата.

Сарафов определи оценката за работата на прокуратурата от доклада на Европейската комисия като положителна, и заяви, че не е изненадан, тъй като "имаме резултати и успехи". В доклада действително се посочва, че държавното обвинение гледа на борбата с корупцията като на приоритет и е бил увеличен броят на образуваните дела, в това число и срещу лица, заемащи високи постове.

Като пример за спечелени дела той даде тези срещу знакови фигури от подземния свят като Златко Баретата, братя Галеви и Брендо. И трите дела не са приключили - Баретата получи намалена присъда на втора инстанция, братя Галеви са в неизвестност след присъда на първа инстанция, Евелин Банев-Брендо също е извън страната, след като бе осъден на първа, и оправдан на втора.

„Невъзможността да се изпълнят някои присъди е проблем за цялата страна, необходимо е ново законодателство”, посочи зам. главният прокурор.

Той отбеляза, че са похвалени и заради децентрализацията на държавното обвинение. В действителност в документа само се отбелязват предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров от края на миналата година, с които се цели децентрализация.

Сарафов похвали на свой ред премиера Борисов:

"Бойко Борисов даде много полезни съвети на разследващите и спомогна за решаването на някои от случаите в последно време, важно е че изпълнителната власт се ангажира с такива проблеми".

Зам. главният прокурор коментира и случая с Радослав Калчев-Черния Роди, лидер на организирана престъпна група, който изчезна дни преди прокуратурата да повдигне обвинения срещу него и групата му от 8 души в понеделник. Според Сарафов става въпрос за случайност и сега се подготвят документите за издирването му с европейска заповед.