Безпринципното политическо противопоставяне и теснопартийните битки в последните години доведоха до намаляване на авторитета и доверието в институциите. Установяването на нов тон на общуване сред българските политици, какъвто наблюдаваме в последните месеци, е от изключителна важност за постигането на вътрешнополитическа стабилност, от която днес България се нуждае.

Около тази позиция се обединиха президентите на България, които днес се срещнаха в рамките на Съвета на президентите, съобщи прессекретариатът на държавния глава Росен Плевнелиев.

Съветът се събира за трета поредна година по покана на на Плевнелиев. В срещата на "Дондуков" 2 участваха Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и самият Плевнелиев.

Президентите изразиха надежда 2015 г. да бъде годината, в която обществото да се убеди, че политиците залагат на национално отговорен подход. Според тях демократичната зрялост изисква да разбираме и уважаваме различията, да защитаваме позициите си с аргументи, а не с обиди и квалификации, да има чуваемост за разумните и работещи идеи.

Според четиримата президенти през 2015 г. има предпоставки за осъществяване на важни реформи, като например в здравеопазването, енергетиката, пенсионната система, съдебната система и образованието, сектор сигурност и др.

Четиримата президенти са убедени, че националните приоритети трябва да останат извън ежедневното политическо противопоставяне, като се работи последователно по тях, независимо кой е на власт. Според тях страната преминава през трудни времена на комбинация от външни и вътрешни кризи, в региона около нас има много конфликтни зони, затова е от изключителна важност да се работи за стабилност, сигурност и предвидимост.