Да бъде проверена възможността за приемане на декларация, осъждаща "анексията на Германската демократична република (ГДР) от страна на Федерална републлика Германия (ФРГ)."

Това поръча председателят на Думата Сергей Наришкин на Комисията по международните дела, предаде ТАСС.

Инициативата била на депутата от компартията Николай Иванов. Той предлага декларацията да бъде в отговор на нападките на председателката на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Ан Брасер срещу Русия. Миналата седмица Брасер заяви в прав текст, че Москва е анексирала Крим. Иванов изтъква също, че за разлика от полуострова, в ГДР не е имало всенароден референдум за или присъединяването й към ФРГ.

Клуб Z припомня

ФРГ не анексира ГДР. Двете Германии се обединяват в резултат на преговори по формулата "4+2=5", започнали в началото на 1990 г. От една страна в тях участват СССР, САЩ, Великобритания и Франция в качеството им на победители от Втората световна война. От другата страна са ФРГ и ГДР - наследнички на разгромената нацистка Германия, макар ГДР никога да не се е признавала за такава. Главна тема на разговорите е да няма промяна на границите на запад от линията Одра-Ниса, разделяща Полша от ГДР.

В резултат ФРГ и ГДР се обединяват, като новата държава приема конституционното и административното устройство на Федерална република Германия.Това обаче става не през 1989 г., както твърди Сергей Наришкин, а през 1990 г., на 3 октомври.

Санкции попречиха на Наришкин да дойде у нас

Сергей Наришкин, който поръча да се проверят възможностите за осъждане на анексията на ГДР, попадна през пролетта на 2014 г. в черния списък на ЕС. Той няма право да стъпва и дори да преминава транзитно през територията на Евросъюза.

По тази причина Наришкин не можа да осъществи планираното си посещение в България. То бе насрочено за 7 и 8 май 2014 г., но не се състоя и лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска оставката на тогавашния външен министър Кристиан Вигенин.