Който си мисли, че темата за българската енергетика не е благодатна за шоу спектакъл, вероятно не е присъствал на днешното заседание на парламентарната комисия по енергетика. На 27 януари 2015 г. в Народното събрание отново витаеше призрака на протестите заради високите сметки за ток от февруари 2013 г., които в последствие свалиха Бойко Борисов от власт, за сценарии за дестабилизация на държавата, за отнемане на лицензиите на ЕРП-тата и за национализацията им от страна на държавата.

Шефът на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев свика извънредното заседание заради оплакванията на клиенти от варненското енергоразпределение, което се стопанисва от чешката компания "Енерго про". На срещата, която явно трябваше да е нещо средно между назидателно мероприятие и предупреждение за бъдещи своеволия, бяха поканени и представители и на другите два доставчика на ток за бита - ЧЕЗ в Западна България и ЕВН в Югоизточна България.

Свидетели сме на дежавю. Провокират се хората. Създава се напрежение. Дестабилизация на държавата ли искате? Създаване на социално напрежение ли? - обърна се към представителите на "Енерго про" зам.-председателят на енергийната комисия Валентин Николов, който по време на първия мандат на ГЕРБ бе назначен за шеф на АЕЦ "Козлодуй".

Всъщност голямата вина на енергото от Северозападна България не е, че декемврийските сметки за ток са сбъркани или надписани, а че в рамките на месец са направени две засичания и са издадени по две фактури на около 67 000 души или около 5% от абонатите на компанията. Това не е незаконно, но проблемът е, че крайният срок за плащане и на двете фактури е еднакъв - до 10 февруари. Така излиза, че тези клиенти ще трябва да платят едновременно тока за по-дълъг период от заложеното изискване месечните сметки да са за не повече от 31 дни.

Няма регламент, който да забранява издаването на повече от 1 месечна сметка. Има изискване само периодът да не е повече от 31 дни. За първи път сега направихме междинно фактуриране, тъй като заради многото почивни дни през декември в противен случай нямаше как да изпълним изискването за максималния срок на отчетения период, обясни шефът на "Енерго про" Стефан Абаджиев.

След това той уточни, че датата на вторите фактури излиза автоматично от софтуера на билинг системата и не са могли да я отложат във времето.

Но още веднага след като излязоха фактурите уведомихме медиите и клиентите, които се свързаха с телефоните на дружеството, че срокът за плащане е удължен с две седмици, каза Абаджиев.

Това изобщо не трогна представителя на Патриотичния фронт на заседанието на енергийната комисия Славчо Атанасов.

Незабавно трябва да бъдат продължени процедурите за отнемане на лицензите на енергоразпределителните компании. Трябва да има допълнителни контролни функции на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и отчитането на всички електромери трябва да бъде проверено от БАН, заяви бившият пловдивски кмет.

Той изрично посочи, че това не е негова позиция, а мнение на всички депутати от Патриотичния фронт, който е една от четирите официално подкрепящи правителството партии.

Активно в дискусията се включи и острието на "Атака" по всевъзможни теми от обществено-политическия живот Магдалена Ташева.

Тия ЕРП-та се държат като слон в трапезария. Фабрикуват си фалшиви разходи, за да са високи цените. Дестабилизират държавата и вашето правителство. Стотици милиони са източили от държавата. Достатъчно страда българският народ, каза депутатката.

След това даде и решението на проблема.

Трябва да им ги отнемат лицензите. Стига частна енергетика - тя се провали по цял свят! ЕРП-тата трябва да минат в държавни ръце, каза Ташева.

След това атакистката обясни, че сегашното ръководство на ДКЕВР е позор за България, тъй като Светла Тодорова и Евгения Харитонова били "техни служители".

Дискусията явно развесели енергийния специалист от БСП Таско Ерменков.

ГЕРБ още усеща болката от февруари 2013 г. Не сте забравили и сега плащате данък "обществено мнение" и демонстрирате загриженост, каза той.

Делян Добрев счете за нужно да репликира с думите "болката е на цялото общество".

В крайна сметка шефът на енергийната комисия потвърди решението си да предложи увеличаване на санкциите на ЕРП-тата с промени в Закона за енергетиката, които чакат за второ четене в парламента. Освен това със заповед на Светла Тодорова от днес започнаха нови проверки на енергоразпределителните дружества. Резултатите от тях също ще бъдат използвани за преправянето на закона. Окончателните редакции ще бъдат съгласувани с парламентарната комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР.