Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин обяви, че се превиждат промени в Закона за детските надбавки и въвеждане на ограничения срещу неправомерното им получаване. 

"Правим преглед на Закона за детските помощи въобще и ще има промени, които ще доведат до ограничения", заяви вицепремиерът пред Нова телевизия.

"В момента начинът е такъв, че когато детето-родител взима помощ като детски, неговите родители също взимат детски, защото е на 14 години например. Едно дете не може да гледа друго дете", каза още Ивайло Калфин. 

Като промени, които се обсъждат, социалният министър посочи облекчаването на режима, при който социалните работници ще могат да отказват на родителите получаване на детските на ръка, а ще ги пренасочват директно за плащане на такси в детските градини, за храна или облекло.

"Това е възможно и сега, но процедурата е толкова усложнена, че за социалните работници е по-лесно просто да подпишат и парите да отидат в сметката на родителите, дори когато има съмнения, че те злоупотребяват с получените суми и не ги използват за отглеждането на децата", обясни Калфин. 

Другата необходима мярка според социалният министър, е да се прекрати практиката жени да се записват формално в университетите, само за да се възползват от еднократната помощ за раждане на дете от майка-студент от 2880 лв., след което повече не стъпват на занимания. Калфин посочи, че има два варианта - или помощта да се получава на части при завършване на пореден семестър, или накуп, но при навършване на първата година на детето, например. 

Вицепремиерът подчерта, че иска да бъдат раздадени еднократни добавки към пенсиите по Великден и се търсят варианти за това.