15 души цивилни граждани загинаха при ракетен обстрел днес в източноукраинския град Мариупол, съобщи украинското вътрешно министерство. Ранени са 46 души, включително 12-годишно дете, се казва още в съобщението, цитирано от "Франс прес". Първоначалната информация на полицията е била за 10 жертви. 

Загиналите при обстрела са цивилни.

Проруските сепаратисти обстрелвали от ракетни установки „Град” жилищен квартал в града, който се намира под контрола на правителствените сили.

Украинската агенция УНИАН съобщава за сринати сгради, в резултат на обстрел от системи за залпов огън в Мариупол, който се намира в самопровъзгласилата се Донецка народна република. Ракетно попадение е имало и на пазар в града. Съобщава се и за ракетно попадение на пазар, предаде БНР. Жителите на обстрелвания квартал масово са напуснали домовете си.

Украинци напускат домовете си по време на атаката.

Украинските военни обвиниха за обстрела проруските сепаратисти. От министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република опровергаха тези твърдения, предаде агенция ТАСС. Сепаратистите определят твърденията като "откровена дезинформация и лъжа", че "силите на опълчението не са откривали огън по посока на Мариупол, още по-малко срещу жилищни квартали". Те обявиха вчера, че отказват да преговарят с украинските власти, освен за размяна на пленници, и започват офанзива. 

По информация на ДНР доброволческите им отряди отбраняват позиции край град Новоазовск, на 40 км от Мариупол, но не стрелят оттам. Повечето жители на източноукраинския град Дебалцево са го напуснали в очакване на офанзивата на сепаратистите, твърди УНИАН.

Военните действа в Източна Украйна са причината над 1,5 милиона души да се превърнат в бежанци. Данните са на службата на ООН за координиране на хуманитарните въпроси, цитирани от агенция ТАСС. Над 900 000 души са потърсили убежище в различни части на Украйна, а близо 600 000 са напуснали страната. 

Европейският съюз призова Русия да спре подкрепата си за проруските сепаратисти в Източна Украйна след решението им да започнат голяма офанзива срещу силите на Киев.