Доклад на Световната банка, който предстои да излезе, показва, че 40 на сто от българите живеят в бедност или в риск от бедност. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в Стара Загора, съобщи БНР. В периода преди кризата бедните у нас са били 16,5%, сега вече са 18%, коменира Калфин.

Според политика от АБВ България се управлява зле, защото няма визия, а всяка следваща власт започва от нула. Сега поне тази широка коалиционна формула пази някакви баланси, смята той. 

В България на практика хората с високи доходи имат по-ниско данъчно облагане от хората с ниски доходи. Ако имаш над 2600 лева, плащаш по-малко като процент от заплатата си, коментира Калфин плоския данък върху доходите. 

Пенсионната реформа няма нужда от повече обсъждане и ако продължи да се бави, хората ще продължат да получават мизерни пенсии, посочи вицепремиерът. Той припомни, че пенсионираните преди 2000-та година са ощетени в сравнение с тези, които са излезли в пенсия по-късно. Калфин обаче не каза как ще бъде коригирана тази несправедливост и кога минималната пенсия ще стигне прага на бедност.