Министерството на финансите предложи нови промени в Кодекса за социалнотоосигуряване, които доста смекчават ефекта от т.нар. поправка "Горанов", която разбуни духовете през последните месеци.

Според новите предложения се запазва възможността осигурените лица да извадят своите лични партиди от пенсионните фондове. Но те отиват не пряко в НОИ, а в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система стабилизиране на пенсионната система - т.нар. Сребърен фонд, откъдето те могат да ги върнат обратно веднъж на година, след като са ги превели там.

Само в слечай, че лицата са избрали окончателно всичките им вноски да отиват в държавното обществено осигуряване, тогава парите им отиват във фонд "Пенсии", респ. НОИ, и те няма ад могат да ги изтеглят обратно.

Отпада и първоначалното предложение вноските за допълнително пенсионно осигуряване на хората, за които тепърва възникват такива права, да отиват директно в НОИ. За тях се запазва досегашната практика служебно да се разпределят към пенсионните фондове.