Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Екип от шотландски учени е успял да забави скоростта на светлината, пише BBC. Изследователит от Глазгоу са пропуснали фотони (съставните частици на светлината) през специална маска, която променя формата им и по този начин ги забавя леко. Скоростта на светлината се смята за абсолютна стойност, променя се леко при разпространение през вода и стъкло, но се връща към обичайното навлизане в свободното пространство. 

С фотоните с нарушена форма не се случило така. Те продължили да се движат по-бавно дори в свободното пространство. Учените от Глазгоу се шегуват, че дори са направили състезание с тях, защото са достигнали "финалната линия" по различно време. Експериментът не е правен досега и може да промени коренно начина, по който науката разглежда светлината. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.