СИМОНА РУСЕВА

Починалият тази нощ крал на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд е един от най-уважаваните монарси в историята на страната.

Против волята на влиятелни ислямски учени през 2009 г. той основа университета “Крал Абдула” (KAUST). И не само това. Той даде право и на жените да следват, както и съвместно с мъжете да се отдадат на преподавателска и научна едйност.

Благодарение на крал Абдула през 2013 г. за пръв път жените получиха право да бъдат избирани за членове на съвета Шура. Това е нещо като парламент, но без законодателна дейност, която е от приоритет на монарха. Освен крал, той е държавен глава и правителствен ръководител.

Кралят спазваше бедуинската традиция да поддържа пряк диалог с поданиците си. Тези, които бяха на мнение, че не са получили справедливо правосъдие, се обръщаха към него с петиции. Много от тях имаха успех.

До сетния си дъх крал Абдула, както за кратко беше наричан, не се умори да поркарва реформи за модернизиране на ултраконсервативното си кралство.

Не е случайно, че по време на Арабската пролет от 2011 г. протестните акции в кралстовото не доведоха до кървави сблъсъци. Да, кралят стегна редиците на силите за сигурност, но до сериозни трусове не се стигна.

В арабския свят крал Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд беше и най-големият привърженик на САЩ в борбата срещу терористичната организация “Ал Каида”, както и срещу “Ислямска държава” (ИД). Неговата страна участва във въздушните удари срещу позиции на ИД в Сирия.

Никак не е случайно и че президентът на САЩ Барак Обама беше един от първите световни лидери, който изпрати до двореца и народа на Саудитска Арабия съболезнователна телеграма по повод кончината на крал Абдула. В нея между другото се посочва: “Нашите народи работиха в тясно сътрудничество при овладяването на много предизвикателства. Аз особено ценя трезвия поглед към събитията на крал Абдула, както и нашето истинско и сърдечно приятелство. Близостта и завидното партньорство между нашите две страни е част от завета на крал Абдула.”

Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд е един от синовете на основателя на Саудитска Арабия – крал Абдул Азиз, известен повече като Ибн Сауд. Престолонаследникът Абдула вече беше на 80 години, когато през 2005 г. се възкачи на трона след кончината на крал Фахд.

Крал Абдула ненавиждаше либийския диктатор Муамар Кадафи, свален от власт и убит през 2011 г. Той публично кореше политиката на полковника, а по време на срещата на върха на Арабската лига през 2009 г. направо го наруга.

Поданиците уважаваха крал Абдула и за начина му на живот. За разлика от други владетели и лидери на богати на нефтени залежи държави, каквато е и Саудитска Арабия, той не живееше разточително и в излишен разкош. В арабския свят го смятаха и за опитен посредник със завидна дипломатическа тактика.

Така през 2002 г. в Бейрут крал Абдула представи своя близкоизточна мирна инициатива, която беше одобрена от всички арабски държави.

Той беше посредник и при противостоящите си палестински групировки “Фатах” и “Хамас”. Полагаше усилия и за сближаване на арабските държави с Иран.

През ноември 2008 г. крал Абдула беше приет дори от папа Бенедикт XVI във Ватикана. Монархът се срещна със Светия отец в качеството му на “върховен пазител на свещените места Мека и Медина”.

Саудитският монарх беше приеман и на Запад.  През 2010 г. германската канцлерка Ангела Меркел го посрещна в Берлин с военни почести.

По повод кончината на крал Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд редица арабски държави обявиха 40-дневен траур. Такъв ще има и в съседен на Саудитска Арабия Бахрейн. Неговият монарх шейх Хамад днес отдаде дължимото на крал Абдула, наричайки го “мъдър владетел, посветил живота си на неговия народ, на нацията, религията и хуманността”-

Емирът на Кувейт шейх Сабах оповести: “С крал Абдула светът загуби един от най-забележителните си мъже.”

Траурът в Йордания също ще е 40 дни, в Египет – 7 дни.

Единствено в Сирия вестта за смъртта на саудитския монарх беше  отбелязана с две изречения, разпространени от държавната осведомителна агенция САНА. Приживе крал Абдула беше един от най-яростните критици на режима на президента Башар Асад.

Сега начело на Саудитска Арабия застава принц Салман (79 г.) Той е 25-ият син на първия монарх Абдул Азиз.

След смъртта през 1953 г. на основателя на династията Абдул Азиз ибн Сауд винаги на трона се е възкачвал един от неговите 45 синове.

Кой ще е следващият самодържец, няма ясни правила, а решава кралското семейство. При сегашните обстоятелства приживе крал Абдула определи за свой наследник полубрата си Салман. Двамата са родени от един баща и различни майки. Като втори рестолонаследник крал Абдула определи друг свой полубрат - 69-годишния принц Мукрин.

79-годишният нов крал Салман видимо не е в добро здраве. Според мълвата той страда от деменция или алцхаймер.

Най-вероятно това е причината приживе крал Абдула да определи и втори престолонаследник.