С червените и бели знамена на крайно лявата партия "Сириза" десетки хиляди гърци излязоха по улиците на Атина с решимост да свалят консервативната партия от власт, предаде Би Би Си.

"Сириза" е фаворит и се очаква да спечели най-много гласове на предсрочните парламентарни избори на 25 януари. Възможно е да не й стигнат само две места, за да получи абсолютно мнозинство. Според агенция "Палмос анализис" тя ще има 149 депутати в 300-членния парламент.

Огласените тази сутрин последни проучвания преди вота дават на крайната левица над 6 на сто преднина пред консервативната "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас, която заедно със социалистите от ПАСОК създаде широка коалиция. Двете партии управляват заедно южната ни съседка от 2012 г.

Андонис Самарас.

Обещания и действителност

Студенти, работещи и възрастни хора се струпаха на централния площад "Омония" вчера, за да чуят 40-годишния лидер на "Сириза" Алексис Ципрас. Той обеща да свали традиционните партии, управлявали Гърция в продължение на четири десетилетия и заяви, че не е склонен да работи с тях.

Първото нещо, което Ципрас обещава, ако дойде на власт, е да отпише половината от гръцкия дълг, възлизащ на близо 320 милиарда евро. Той се зарича това да стане, когато изтече срокът на сегашния спасителен пакет.

Възможно е обаче при такъв сценарий Гърция да влезе в сериозен сблъсък със страните от еврозоната и дори да я напусне. Икономисти предричат в такъв случай истинска катастрофа за страната.

Тройката от кредитори - ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ), трябва да даде на Гърция общо 240 милиарда евро в замяна на сериозни орязвания на бюджета и икономически реформи. Тези мерки и дълбоката рецесия доведоха една трета от населението до или под прага на бедността, а 26 на сто от гърците са безработни.

"Изправени сме пред вас и искаме ясен мандат, за да можем да освободим страната от спасителния план. В понеделник ще сложим край на националното унижение! Край на заповедите от чужбина! Първият шанс за "Сириза" може да се окаже последният шанс за Гърция", заяви Ципрас пред поддръжниците си.

Той добави, че митингът бележи повратна точка за страната.

Много гърци са готови да дадат на Ципрас искания шанс, защото смятат, че по-лошо не може да бъде, отбелязва Би Би Си.

"Напълно сме наясно, че от понеделник се заемаме с трудна задача. Пътят, който сме избрали, изисква решимост, увереност и непоколебимост да се изправим пред големи сблъсъци. С правителство на "Сириза" Гърция ще преговаря за своя обременителен дълг твърдо, с решимост и заедно със съюзниците в Европа”, каза още Ципрас.

"Сириза" обеща да сложи край на шестгодишните мерки за икономии, наложени от кредиторите.

Ципрас порица Германия, която се смята за архитект на строгите мерки за икономии, наложени на страната. Той направи паралел със съсипаната след световните войни германска икономика и напомни, че другите европейски страни са й помогнали с дълговете след Втората световна война. 

„Нямаме намерение да се съюзяваме в правителство с представителите на меморандума”, категоричен бе Ципрас. Той използва термина, който в Гърция олицетворява големия списък от рестриктивни мерки, наложени на страната в замяна на огромен спасителен заем от МВФ и ЕС. 

Заедно с Ципрас на трибуната бе Пабло Иглесиас - лидерът на създаденото наскоро в Испания движение "Подемос" ("Можем"). Очаква се то да се представи силно на изборите в иберийската страна в края на годината.

Коалиция или нов вот?

Ако "Сириза" обаче не спечели абсолютно мнозинство и ще й бъде доста трудно да намери партньор за коалиция, отбелязват анализатори, цитирани от Би Би Си. Не трябва да се забравя, че според конституцията първата сила получава автоматично бонус от 50 места в 300-членния парламент. Това означава, че на практика е невъзможно правителство без победителя. Друг е въпросът дали някой ще иска да се съюзи със "Сириза".

В такъв случай може да се стигне до повторение на ситуацията отпреди три години. През май 2012 г. "Сириза" се класира втора на парламентарните избори след "Нова демокрация". ПАСОК остана трета. Двете големи партии обаче не пожелаха да сключат коалиция с крайната левица.

По тази причина бе насрочен нов вот месец и половина по-късно. "Сириза" пак бе втора след консерваторите". Но този път "Нова демокрация" и ПАСОК събраха общо над 50 на сто от местата в парламента и успяха да направят широката коалиция, която управлява в момента.

Огласените днес последни проучвания преди неделния вот дават на "Сириза" 36,3 на сто от гласовете. На второ място е "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас с 29,6 процента.

Трети са неонацистите от "Златна зора", които постигнаха значителни успехи и през 2012 г.

Изненадващо четвърта сила се очаква да бъде центристката партията "То Потами" ("Реката"), създадена едва през март 2014 г., но спечелила вече места в Европарламента. Неин лидер е популярният телевизионен водещ Ставрос Теодоракис.

Ставрос Теодоракис.

Оглавяваната от Евангелос Венизелос ПАСОК се срива все повече и според някои проучвания ще остане дори зад комунистите (ККЕ). Двете партии може да имат и равен брой представители.

Евангелос Венизелос.

Седма по популярност е партията "Независими гърци" (АНЕЛ). Тя бе създадена преди три години от отцепници от "Нова демокрация".

Това са и седемте партии, които според проучванията ще влязат в парламента.

Този път няма шанс за Демократичната левица на Фотис Кувелис. Тя влезе в широката коалиция през 2012 г. и дори подкрепи икономиите, но я напусна гоина по-късно.

Проучванията не дават шанс и на новосъздаденото Движение на демократичните социалисти ("Кинима"). То е бебе в буквалния смисъл на думата. Обявено бе едва преди 20 дни - на 3 януари 2015 г. Негов създател е добре познатият ни експремиер (2009-2011) Георгиос Папандреу, който излезе от създадената от баща му Андреас ПАСОК.