Не съм се месил в работата на полицията снощи, заяви вътрешният министър Веселин Вучков пред журналисти, визирайки инцидента в Горна Баня тази нощ. Той подчерта, че и полицаите, и техните ръководители са действали абсолютно законосъобразно.

"Eдинствено помолих  директора да действа стриктно съобразно нормите на Закона за МВР - да се употребява сила, оръжия и помощни средства само в случаите на абсолютна необходимост", обясни Вучков.

Столичанин откри стрелба от дома си в столичния квартал Горна баня вчера около 19,30 часа, закова с пирони входната врата, качи се на покрива и цяла нощ държа полицията на крак. Малко след 6 часа тази сутрин екшънът завърши с падането на мъжа от покрива. Един полицай бе леко ранен - одраскан по бузата - от модифицирано оръжие със сачми.

"Въпросният жител, който живееш в тази къща, отпреди около половин час е в болницата на МВР, няма опасност за живота му", каза министърът.

На въпрос какво може да се направи за хората с психични заболявания, които хващат оръжие Вучков заяви:

"Наистина, вероятно трябва да е търси начин такива хора, които са в очевидно болестно състояние, да бъдат отвреме навреме в изолация от обществото, за да не поставят под риск здравето и живота на съседите, а оказа се - и на полицаите, защото имаше и полицаи, засегнати от някои стрелби."

Вучков направи и аналогия между снощната операция и случая в Лясковец от март 2014 г., при който загина барета:

"Тука аз мога да коментирам професионалната дейност на българската полиция. Очевидно в единия случайй не се подходи професионално, а снощи - по-професионално. Беше важно да не се засичат хора и полицаи, и, разбира се, да се запази живота и здравето и на автора на тези стрелби, доколкото това е възможно."

Министърът разкри, че няколко от полицаите са ранени, не един - но много леко:

"Има няколко, не е само един, те не са пострадали сериозно, съвсем леки драскотини от сачмите, но има. Те сравнително бързо установиха за какво оръжие, в кавички, става дума."