Половината водачи на "Ислямска държава" (ИД) са ликвидирани заедно с над 6000 бойци на групировката, предаде Си Ен Ен.

Такива са резултатите от въздушните удари, които коалицията нанася периодично срещу базираните в Ирак и Сирия джихадисти. Данните бяха огласени днес от висши американски дипломатически представители.

Те допълниха, че не могат да потвърдят точния брой на убитите, но изчисленията се основават на доклади на пилотите и други разузнавателни данни, събирани преди и след нанасянето на ударите.

Досега броят на убитите джихадисти не е бил споменаван публично. Той бе разкрит по-рано днес от посланика на САЩ в Ирак Стюарт Джоунс. Той обяви числото пред телевизия "Ал Арабия".

Според американското разузнаване ИД наброява между 9000 и 18 000 бойци. Предполага се обаче, че групировката може да привлече хиляди други членове от други терористични организации и така броят на нейните бойци да нарасне на 31 000.

Досега Пентагонът се въздържаше от обсъждане на въпроса, като споменаваше само, че "хиляди бойци може да са били убити", отбелязва Си Ен Ен. Пред журналисти днес американският контраадмирал Джон Кърби заяви, че САЩ не броят трупове и би било неправилно да се каже, че има такова броене. Той нарече това "пресмятане" и допълни, че броенето на трупове наподобява на статистиката от Виетнамската война. Тогава Пентагонът наистина броеше убитите, като чрез тях изчисляваше своите успехи срещу виетнамските партизани. Според Кърби "пресмятането" няма за цел да измерва успехи срещу ИД.

В Лондон държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че въздушните атаки са прекършили силата на джихадистите и че са освободили от контрола й над 700 квадратни километра от територията на Ирак.