Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Половината водачи на "Ислямска държава" (ИД) са ликвидирани заедно с над 6000 бойци на групировката, предаде Си Ен Ен.

Такива са резултатите от въздушните удари, които коалицията нанася периодично срещу базираните в Ирак и Сирия джихадисти. Данните бяха огласени днес от висши американски дипломатически представители.

Те допълниха, че не могат да потвърдят точния брой на убитите, но изчисленията се основават на доклади на пилотите и други разузнавателни данни, събирани преди и след нанасянето на ударите.

Досега броят на убитите джихадисти не е бил споменаван публично. Той бе разкрит по-рано днес от посланика на САЩ в Ирак Стюарт Джоунс. Той обяви числото пред телевизия "Ал Арабия".

Според американското разузнаване ИД наброява между 9000 и 18 000 бойци. Предполага се обаче, че групировката може да привлече хиляди други членове от други терористични организации и така броят на нейните бойци да нарасне на 31 000.

Досега Пентагонът се въздържаше от обсъждане на въпроса, като споменаваше само, че "хиляди бойци може да са били убити", отбелязва Си Ен Ен. Пред журналисти днес американският контраадмирал Джон Кърби заяви, че САЩ не броят трупове и би било неправилно да се каже, че има такова броене. Той нарече това "пресмятане" и допълни, че броенето на трупове наподобява на статистиката от Виетнамската война. Тогава Пентагонът наистина броеше убитите, като чрез тях изчисляваше своите успехи срещу виетнамските партизани. Според Кърби "пресмятането" няма за цел да измерва успехи срещу ИД.

В Лондон държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че въздушните атаки са прекършили силата на джихадистите и че са освободили от контрола й над 700 квадратни километра от територията на Ирак.

Ключови думи

Коментари

Index

Над 700кв км?! Браво! Те контролират само 55 хиляди км квадратни. С тоя темп, ще ги разгромите към 22ри век.

Развеселен

готин аватар

Развеселен

браво на американците

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.