Часове след като Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) последва примера на ДПС и също поиска оставката на здравния министър Петър Москов, от пресцентъра на ведомството съобщиха, че мотивите за това се основават на изцяло невярна информация.

Синдикатът твърди, че министерството подготвя промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, които предвиждат пегледите и лечението на здравноосигурените лица да се извършват и срещу заплащане.

"С проекта на постановление се извращава конституционния принцип за предоставяне на безплатна медицинска помощ на здравноосигурените лица. А КНСБ няма да допусне подобни опити за орязване на права", пише в мотивите си синдикатът и настоява за спешно свикване на Националния съвет да тристранно сътрудничество.

В КНСБ са категорични, че предлаганите промени пряко касаят тристранния съвет и ако станат факт без да се съгласуват с него, случаят ще бъде отнесен до Върховния административен съд.

Уви, оказа се, че такива текстове не съществуват - нито като документ, нито като намерение. Министерството на здравеопазването опроверга твърдението на КНСБ в писмен отговор до медиите и обясни, че всички актуални изменения в нормативи са публично достъпни на интернет страницата на ведомството.

"Промени, с които се предвижда възможността здравно осигурените да плащат, не съществуват и никога не са били предмет на решение на ръководството. Искрено съжаляваме, че ръководството на КНСБ е било подведено", съобщават от министерството.

От публикуваната на сайта наредба става ясно, че целта на предлаганите промени е "да се усъвършенства уредбата относно листата на чакащите". Според нея при липса на финансов ресурс от НЗОК, болниците следва да включват здравноосигурените пациенти в листа на чакащите и по този начин да им осигуряват необходимата им планова хоспитализация отложено. Листата на чакащите и занапред няма да се прилага по отношение на пациентите, нуждаещи се от спешни диагностика и лечение, се уточнява още в проектопостановлението.