Пълната забрана за пушене на закрити места в България остана в сила.

Това стана, след като по-голямата част от парламентарната здравна комисия гласува против отмяната. Комисията обсъжда и гласува днес на първо четене предложените от "Атака" промени в Закона за здравето. Националистите искаха да се върне частичната забрана за тютюнев дим в заведенията, летищата и други закрити обществени места. Атакистите предлагат в заведенията да има зали за пушачи и непушачи, а ако площта им е под 70 квадратни метра, собственикът да избира дали вътре да се пуши или не. Същият режим съществуваше до 2012 г. Партия ГЕРБ обаче наложи в крайна сметка пълната забрана за пушене на закрити места.

В мотивите на "Атака" за отмяна е изтъкнато, че тютюнопушенето трябва да се върне в заведенията, защото забраната му довела до "нарастване на безработицата с поне 30 000 души". Собствениците били принудени да уволнят този персонал заради намалените обороти.

В здравната комисия бяха поканени и дадоха становище съсловни организации на лекарите, зъболекарите, медицинските сестри, неправителствени организации и представители на хотелиерите и ресторантьорите. Всички освен собствениците на заведения и хотели се изказа срещу отмяната на забраната за пушене. Някои от тях, както и бившият здравен министър (2012-2013) Десислава Атанасова от ГЕРБ, призоваха за по-строг контрол върху спазването на забраната.

"Лошо впечатление прави, че почти няма заведение в София и в другите градове, в което да не се пуши", обърна се Атанасова към зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков.

"Проектът на "Атака" е ретрограден и това ще е крачка назад. Няма икономически аргументи, които да са по-силни от защитата на здравето и живота на гражданите", обяви Тунчер Кърджалиев от ДПС.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт обвини депутатите от ДПС в популизъм.

"Безспорно е , че пушенето е вредно и даже убива, но тютюнопроизводството е бизнес, защитаван от ДПС", атакува той. Според Байрактаров компетентните органи нямат ресурс да следят за спазването на закона, а ресторантьорите бяха принудени напразно да инвестират много пари в заграждения и вентилационни инсталации.

Байрактаров призова лекарите и гостите в комисията, които не пушат, да вдигнат ръка и се оказа, че само около една трета от тях са непушачи. Депутатът подкрепи проектозакона на "Атака", но това не означава, че това е обща позиция на ПФ.

Отхвърленият още на първо четене от водещата комисия проект на "Атака" може да влезе в пленарна зала по преценка на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В предишния парламент подобни промени се опита да прокара Спас Панчев от БСП, но парламентарните групи гласуваха шарено - по съвест, и забраната за пушене не отпадна.