В средите на управляващото мнозинство има сериозно брожение относно вероятността бившият финансов министър в правителството на Жан Виденов Димитър Костов да стане подуправител на БНБ в ресора банков надзор. Това научи Клуб Z в кулоарите на НС.

Очаква се Костов да бъде предложен другата седмица, като формално това трябва да направи шефа на БНБ Иван Искров. Неофициално обаче се говори, че зад неговата кандидатура стои финансовият министър Владислав Горанов.

"Как така ще избираме Митьо Костов?... Ами той е ваша кандидатура... Да сложим направо Румен Гечев". Такива реплики си подхвърляха днес депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок, които са недоволни от кандидатурата на Костов.

В момента Костов е подуправител на управление "Банково". Дори депутати от ГЕРБ, които му симпатизират обаче, не са съвсем сигурни, че в крайна сметка той ще бъде избран. Те изтъкват, че ще има публична процедура по изслушването му и в крайна сметка пленарната зала ще реши.

В сряда парламентът единодушно освободи досегашния подуправител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев. Срещу него са повдигнати две обвинения за действия, извършени като подуправител на БНБ, отнет му е достъпът до класифицирана информация и той реално не изпълнява правомощията си от средата на юни 2014 г.

Димитър Костов е член на УС на БНБ от юни 2005 г. Тогава СДС са категорично против неговото номиниране. Основният им аргумент е, че Костов бе финансов министър в правителството на Жан Виденов и заради финансовият крах на България по това време няма моралното право да определя политиката на БНБ. Асоциацията на банките обаче подкрепя кандидатурата му.

Преди това Костов е бил председател на УС на Асоциацията на търговските банки и изпълнителен директор на търговска банка „Алианц България” АД от август 1999 г. Бил е изпълнителен директор на „Централна кооперативна банка” АД от май 1997 г. до август 1999 г.

Костов е завършил е Университета за национално и световно стопанство през 1981 г. Има следдипломни квалификации в Икономическия институт в Болдър, Колорадо, САЩ и Института за публични и международни отношения „Удро Уилсън” към университета в Принстън, САЩ.